Na důkladnou opravu si chrudimský chrám Nanebevzetí Panny Marie počká

16. leden 2015

V Chrudimi lezci dokončují opravu chrámu Nanebevzetí Panny Marie. Střechu hlavního kostela poškodil silný vítr a hrozilo, že z výšky čtyřiceti metrů budou na zem padat kusy měděných plátů.

Při pohledu na věže hlavního chrudimského kostela se tento týden lidem může pořádně zatočit hlava. Ve výšce více než čtyřicet metrů totiž šplhají lezci, kteří opravují střechu poškozenou větrem. Zajišťovací práce jsou sice nutné, ale provizorní řešení. Na důkladnější opravu si kostel Nanebevzetí Panny Marie ještě nějaký čas počká.

„Plech, který se uvolnil, nebo ta část plechové krytiny severní věže byla ve velikosti dvou metrů na výšku a asi metr na šířku, takže poměrně velmi značná váha toho plechu. Opravdu to byla poměrně nebezpečná situace,“ popsal chrudimský arciděkan Jiří Heblt hlavní komplikace.

Oprava je jen provizorní

Část historického centra dokonce musela být kvůli nebezpečí pro chodce několik dní uzavřená. Díry lezci zakryli, uvolněné plechy znovu zajišťují. Oprava je ale jen provizorní. Už před pěti lety sice začala celková rekonstrukce kostela, tu ale brzdí peníze.

„Zatím postupujeme stále na trojlodí a jde to poměrně pomalu, protože jsme odkázáni tady na dotace,“ říká Jiří Heblt.

Na opravu přispívá ministerstvo kultury, Pardubický kraj a také chrudimská radnice. Nejdůležitější stavba ve městě si to zaslouží, tvrdí starosta Chrudimi Petr Řezníček. „Je to jedna z nejvýznamnějších kulturních památek ve městě a máme za to, jestli to je dominanta města, že město má povinnost na obnovu této památky přispívat.“

Kostel Nanebevzetí Panny Marie

Každý rok město daruje církvi půl milionu korun. Jenže na kompletní opravu střechy bude potřeba dvacetkrát tolik. Víc v rozpočtu nenajdeme, říká starosta Řezníček a doplňuje. „Celková částka na rekonstrukci střechy je asi v řádu deseti milionů. Nedovedu si představit, že by město nějak výrazně se přiblížilo k této částce při pomoci církvi.“

Střecha chrudimské dominanty tak bude měnit barvu postupně. „Teď je před námi dokončení boční střechy, potom by měla přijít na řadu velká vysoká střechy nad hlavní lodí, což je technicky i ekonomicky poměrně náročná záležitost,“ Heblt.

Na samotné věže tak přijde řada nejdříve za tři roky.

autor: kop
Spustit audio