Moravskoslezský kraj chce kvůli továrně na baterie změnit územní plán

7. březen 2024 18:00

Moravskoslezský kraj začal kvůli možnému příchodu investora měnit územní plán Karvinska. Zastupitelé odhlasovali, že pole v Dolní Lutyni změní na průmyslovou plochu. Podle Czechinvestu teď nikde jinde v Česku vhodné území pro gigafactory není.

Čtěte také

„V tuto chvíli opravdu jsme nastartovali ten proces příprav toho území,“ řekl hejtman Moravskoslezského kraje Jan Krkoška (ANO) po hlasování zastupitelů.

Podle Petra Očka z Czechinvestu potřebují území připravit rychle. „Chtějí investovat do roka, do dvou, to znamená, chceme ten proces urychlovat, ale to vůbec neznamená, že bychom se nechtěli bavit s občany,“ ujistil.

V Dolní Lutyni už lidé podepisují proti plánované továrně petici. „To už by ten klid skončil. Už to dálnice narušila a pak by tu měla být ještě fabrika,“ shrnul své výhrady například pan Leo.

Zítra plán a jeho dopady proberou starostové okolních obcí.

Továrna má vzniknout na pozemcích mezi Dolní Lutyní a Věřňovicemi. Dohromady má mít přes 200 hektarů

Vláda už ve středu schválila, že zahájí přípravu těchto ploch pro příchod významného investora. Server iRozhlas.cz uvedl, že stát chce v Dolní Lutyni postavit takzvanou gigafactory, tedy továrnu na výrobu baterií do elektroaut za 200 miliard korun.

Jméno investora zatím oficiálně zveřejněno nebylo, podle dnešních informací Mladé fronty Dnes by mělo jít o jednu z jihokorejských firem, s největší pravděpodobností Samsung.

Spustit audio

Související