Mlýny jako magnet. Zájem o Gočárovu galerii výrazně vzrostl

20. říjen 2023

Gočárova galerie v Pardubicích už od června letošního roku využívá nové prostory v Automatických mlýnech. Také díky novému působišti se zvýšil zájem veřejnosti.

„Všechno se ladí, ten každodenní provoz odhaluje potřeby, které musíme nějakým způsobem v budoucnu ještě dořešit,“ říká k novému působišti ředitelka galerie Klára Zářecká s tím, že jinak jsou s místem velmi spokojeni.

Také veřejnost si do Gočárovy galerie našla cestu. „To vám můžu doložit. Teď v pondělí jsme řešili, že musíme navýšit počet kustodů, kapacita naprosto nedostačuje, budeme do budoucna hledat posilu i do týmu pokladních. Od lidí mám jen pozitivní ohlasy. Každý, kdo do mlýnů vejde, se hned podělí s dojmy. Spousta lidí oceňuje celý komplex, že se jim líbí nejenom galerie, ale i to prostranství, využívají kavárnu, která je pořád plná,“ popisuje Klára Zářecká.

Dům u Jonáše

Dosavadní působiště zůstává pro galerii stále důležitým prostorem, který nezůstane prázdný: „Dnes přijede pedagožka a ilustrátorka Renata Fučíková a začínáme tam instalovat výstavu. Celý dům U Jonáše bude 9. listopadu otevřen veřejnosti a bude plný příběhů v ilustracích Renaty Fučíkové a jejích studentů.“

V Automatických mlýnech můžou návštěvníci kromě stálé expozice nazvané Transmise, vidět další dvě výstavy. „Ve 4. a 5. nadzemním podlaží je výstava našich kurátorů Elišky Jedličkové, Elišky Burdové a Filipa Jakše a nese název Blouděním k sobě. Kolegové si pro tuhle výstavu našli téma v regionu. Oslovili současné umělce, ale také dohledali díla z našich i soukromých sbírek, která vznikla v regionu. Druhá výstava - Velké malé radosti je takovým připomenutím díla docenta Pavla Herynka, který se dlouhodobě zabývá autorským šperkem.“

Zábava i pro nejmenší

Ředitelka Gočárovy galerie Klára Zářecká

V Gočárově galerii myslí také na nejmenšího návštěvníka. Tým edukátorek přichystal pro rodiny s dětmi únikovou hru, která přiblíží původní funkci mlýnů. „Vychází to z reliktů, které jsou v budově dochovány. Protože tam je sedm míst, kde najdete původní zařízení,“ vysvětluje Klára Zářecká.

Už tradičně galerie nabízí doprovodné programy také během prázdnin. Jak v létě, tak třeba teď, na podzim. Ve čtvrtek a v pátek, na kdy volno připadá, si děti vyzkouší svou zručnost.

Programy pro školy

„V zásadě teď mám ke schválení nové edukační programy. Jak k Transmisi, tak i k Bloudění k sobě. Ale chtěla bych připomenout úplnou novinku. V Domě u Jonáše jsme otevřeli na dva roky projekt Rabbit hole. To znamená králičí nora a vychází z Alenky v říši divů. Má představit školám a pedagogům nejsoučasnější formu umění, což jsou nová média,“ dodává Klára Zářecká.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.