MHD v Plzni znatelně zdražuje, cestující zaplatí víc za jízdenky i pokuty

2. leden 2024 09:30

Lidé v Plzni si připlatí za městskou hromadnou dopravu. Například roční předplatné bude zhruba o 1 000 korun dražší než v Praze.

Jaký je důvod zdražení? Dle náměstka primátora pro dopravu Aleše Tolara za něj může vysoká inflace. „Jsme vázáni dřívějšími usneseními rady, která nám doporučují reagovat na vývoj inflace vždy za předcházející období a propisovat postupné zdražení i do jízdného,“ vysvětluje.

Největší rozdíl bude patrný v ceně jednotlivého jízdného, kde dojde k navýšení o 16 až 20 procent. Nepřestupní papírová jízdenka zdraží z 22 na 26 korun, plnocenná přestupní jízdenka na 30 minut z 20 na 24 korun. Vyšší cena, a to zhruba o 7,5 procenta, se týká i měsíčního předplatného. Plnocenné předplatné vyjde nově na 560 korun. Co se týče plnocenného celoročního předplatného, jeho cena je nyní stanovena na 4 574 korun. Co se nemění, je rozsah slev, například cestování zdarma pro seniory nad 65 let věku. Případná jízda „načerno“ nás také od Nového roku vyjde dráž. Pokud pasažér zaplatí přirážku k jízdnému na místě, bude ho to místo 500 nově stát 800 korun. Pokud přirážku uhradí až v doplatkové pokladně, vyjde ho to na 1 200 korun (dříve na 1 000 korun).

Mluvčí Plzeňských městských dopravních podniků René Vávro nicméně přináší pro cestující také pozitivní zprávu. „Od Nového roku bude umožněna přeprava běžných jízdních kol a koloběžek i ve všední den, dosud to bylo povoleno pouze o víkendech. Zatím ale tuto variantu testujeme pouze na tramvajové lince číslo 1. Naopak z důvodu bezpečnosti cestujících je nyní zakázána přeprava elektrokol a elektrokoloběžek.“ Kompletní přehled aktualit najdete na webu PMDP.

autoři: Jan Markup , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio