Lišejník – přírodní penicilin. Je dobrý na kašel a rýmu
Cítíte, že na vás, jak se říká, něco leze? Pak honem do lékárny pro lišejník. V období chřipek může být velkým pomocníkem. Pokud zvládnete jeho hořkou chuť, může být po jediném dni po problému.
Lišejníků je kolem sedmnácti tisíců druhů, ale vy po svém bylinkáři chtějte lišejník islandský. Lišejníkové kyseliny výborně účinkují proti choroboplodným bakteriím a virům. Navíc, právě díky té hořké chuti posiluje lišejník činnost žaludku a zlepšuje trávení. Pomáhá při suchém kašli a svůj smysl má i jako doplněk při astmatu. Jak na to?
Připravte si nálev zastudena. Lžíci lišejníku namočte přes noc do sklenice se studenou vodou a ráno si nálev můžete přihřát. Zastudena je to lepší, protože při vaření se slizy z větší části rozloží, a tedy zničí. Což by byla škoda.
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka