Liberec se chystá na zimní údržbu města. Technické služby budou letos uklízet asi o 5 kilometrů cest víc

21. říjen 2023 10:56

Celkem 59 úseků silnic a chodníků zařadila liberecká radnice do letošního harmonogramu zimní údržby. Pracovníci technických služeb budou nově uklízet dalších více než 5 kilometrů cest. Jsou to například chodníky v Riegrově ulici u jezírka, mezi Moskevskou a Lipovou ulicí v centru města nebo v Kralické ulici od starých pekáren k aréně.

„Máme na to vyčleněné peníze a doufáme, že zima bude mírná. Naše technické služby jsou připraveny, mechanizace je připravena, řidiči jsou na svých místech a podle schváleného harmonogramu budeme uklízet město v zimním období,“ uvedl náměstek primátora Jiří Šolc za hnutí ANO.

Za údržbu silnic a chodníků minulou zimu liberecká radnice zaplatila přes 40 milionů korun, což odpovídá dlouhodobému průměru. Technické služby loni udržovaly skoro 409 kilometrů silnic, přes 170 kilometrů chodníků, 338 přechodů pro chodce a také třeba 346 autobusových a tramvajových zastávek či skoro 68 tisíc metrů čtverečních parkovišť.

Loni v zimě sněžilo v Liberci ve 37 dnech. Celkem napadlo 121 centimetrů sněhu, z toho 53 centimetrů v lednu. Do zimní údržby nasadily technické služby 141 lidí a 92 vozidel. V průběhu zimy bylo na silnice a chodníky v Liberci vysypáno 2970 tun soli, 2814 tun drtě, 129 metrů krychlových ekogritu a skoro 535 tisíc litrů solanky.

autoři: Eva Malá , Ludmila Jiroutová | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související