O přesčasech lékařů v nemocnicích s ředitelem Krajské nemocnice Liberec Richardem Lukášem

20. říjen 2023

Lékaři v některých nemocnicích chtějí od prosince 2023 odmítnout sloužit přesčasy. K tématu si redaktorka Jana Švecová pozvala MUDr. Richarda Lukáše, generálního ředitele Krajské nemocnice v Liberci, pod kterou spadají také nemocnice v Turnově a Frýdlantu. K tématu se vyjadřuje nejen z pohledu ředitele, ale i chirurga a bývalého šéfa traumatologicko-ortopedického centra.

Rozhovor vznikl před jednáním (20. října) ministra práce Mariana Jurečky z KDU-ČSL s šéfem resortu zdravotnictví Vlastimilem Válkem z TOP 09 a se zástupci lékařů. Po něm se protestujícím lékařům dostalo příslibu další novely zákona, která by od příštího roku opět snížila objem dobrovolných přesčasů na polovinu. Tedy na 416 hodin za rok, jako to bylo do října letošního roku. Podle některých lékařů jsou ale navrhované změny minimální a nedostatečné.

Čtěte také

Dosud lékaři legálně vykonávali až 416 hodin přesčasů ročně. Po novele zákoníku práce, která začala platit od října 2023, mají odsloužit dvojnásobek. Někteří už kvůli tomu podali výpovědi ze služeb.

Tématem rozhovoru byl nejen přístup minulé a současné generace lékařů v nemocnicích, ale také problémy, které nemocnice nutí přistoupit k tak razantním řešením, jakými jsou stovky přesčasových hodin.

Čtěte také

Richard Lukáš nastínil řešení, které krajská nemocnice připravila tak, aby vyšla vstříc lékařům a zároveň změny nepocítili pacienti. „Cílem opatření je šetřit síly doktorů. My bychom strašně neradi, aby lékař, v době, který měl mít volno, a přesto musel nuceně nastoupit do služby, udělal, nedej bože, nějakou chybu a my se pacientovi museli zodpovídat z toho, že jsme ho nechali léčit vyčerpaným člověkem,“ řekl.

Proč je podle MUDr. Lukáše málo mladých lékařů? Komu se zákonodárci novelou snažit vyhovět? A v čem je dlouhodobý problém českého zdravotnictví? Poslechněte si záznam rozhovoru.

Spustit audio

Související