Lavina v Krkonoších usmrtila 28letého lyžaře, dalšího zranila

5. únor 2015

Masa sněhu zasypala v Krkonoších 28letého skialpinistu. Na českých horách zabila lavina člověka poprvé po pěti letech. Druhý lyžař skončil v královéhradecké fakultní nemocnici, kam ho z Pece pod Sněžkou transportoval vrtulník. 32letý muž má mnohačetná poranění, ale je mimo ohrožení života.

Lavina spadla před polednem v oblasti Malé Studniční jámy nad Obřím dolem, kde se v té době pohybovali tři lyžaři.

Jeden z nich se před valícím se sněhem stihl schovat za skalnatý výběžek. Druhého muže lavina zavalila částečně, podařilo se mu ale z masy sněhu dostat.

Oba se pak snažili vyprostit svého zasypaného kamaráda, kterému na povrch vyčnívala jen lyžařská hůlka. Povedlo se jim to, ale lyžař už nejevil známky života.

„Ihned u něho zahájil laickou resuscitaci. Mezitím byla událost ohlášena na tísňovou linku naší záchranky. Operátoři aktivovali standard lavinová nehoda,“ říká Ivo Novák z krajské záchranné zdravotní služby.

Oživit 28letého lyžaře se už ale nepodařilo ani záchranářům. Ti se k místu nehody dostali vrtulníkem, který cestou přibral psovoda horské služby i s lavinovým psem.

Zraněného lyžaře, který měl několik zlomenin, pak vrtulník přepravil do fakultní nemocnice v Hradci Králové.

Studniční jáma je podle expertů jedním z nejnebezpečnějších lavinových svahů, horská služba navíc upozorňovala na zvýšené riziko pádu lavin.

„Je to typický lavinový terén, typická lavinová dráha, která je součástí lavinového katastru, kterého se týká i výstraha, kterou horská služba vydává, to znamená vyhlášení třetího lavinového stupně z pětistupňové škály,“ upozorňuje náčelník Horské služby Krkonoše Adolf Klepš.

Lavina

Skialpinisté, kteří se navíc pohybovali mimo značenou trasu v první zóně národního parku, si podle něj měli být nebezpečí vědomi. Klepš zdůrazňuje, že oba přeživší měli obrovské štěstí.

„Pokud by se v prostoru nepohybovali, tak pravděpodobnost laviny by byla menší, nicméně není vyloučená. Může ji spustit i zvěř nebo pád jakéhokoliv předmětu. Jsou i situace, kdy se lavina spouští samovolně, ale v tomto případě to byla stoprocentně vina lyžařů,“ dodává.

Pokud horská služba vyhlásí třetí a vyšší lavinový stupeň, lidé by neměli opouštět značené turistické cesty a chodit do volného terénu. Podle Klepše ale bývá právě třetí stupeň často podceňován.

Spustit audio