Laser show byla zklamání, parkování ve městě zvládneme, říká primátor Pardubic

19. říjen 2023

Zlatý hřeb Podzimních městských slavností – laser show, která měla nahradit neekologický ohňostroj, byla podle reakcí občanů obrovským zklamáním. „Ani já to nehodnotím úplně kladně. Na rovinu se to nepovedlo,“ řekl primátor Jan Nadrchal (ANO).

„Byla to snaha vedení radnice chovat se trochu ekologicky. Nicméně musím říct, že jsme výrazně podcenili cenovou hladinu, protože se ukazuje, že cokoliv, co má ohňostroj adekvátně nahradit, je cenově o několik řádů jinde. Vím, že ohňostroj se lidem líbí, ale zároveň si myslím, že pokud příští rok přijdeme s něčím, co bude adekvátní, co bude přístupné kolem Labe, protože ani na tu Sukovu třídu se nevešlo tolik lidí, tak si myslím, že to lidé přijmou dobře. Vyhodnocujeme, jestli opravdu jít jinou cestou, nebo udělat kombinaci, nebudu teď předjímat,“ říká k nevydařené akci primátor Nadrchal.

Mnohem lépe vypadají chystané změny na náměstí Republiky. První etapa obnovy je na spadnutí. K výsledné podobě prostoru se mohla v anketě vyjádřit také veřejnost a už teď je jasné, že změn bude celá řada.

Před zvonicí bude malý parčík s vodním prvkem

„Náměstí Republiky se konečně dočká toho, že se vyřeší otázka podchodu, který fyzicky v tom místě zatím zůstane, ale bude zakonzervován. Zmizí ty vrchní části, podchod prakticky nebude vůbec vidět. Vznikne povrch, který bude evokovat prodloužení třídy míru skrz náměstí Republiky až pod zelenou bránu. Má být vyřešen průjezd pro cyklisty, zmizí zastávkový záliv, autobusy budou stavět v komunikaci, přibydou stromy, které ochladí prostředí, měl by tam vzniknout vodní prvek. Pro někoho pozitivní, pro někoho negativní může být to, že by odtamtud mělo být vymístěno parkování,“ popisuje Jan Nadrchal změny.

Kam zaparkovat

Každé parkovací místo, o které město přijde, vyvolává otázku, kam tedy auta odstavit. „Vzniká parkovací dům u Arény, vzniká také soukromý parkovací dům, který bude poskytovat nějaký způsob řešení. Teoreticky by mohl vzniknout parkovací dům v ulici Mezi Mosty,“ plánuje primátor.

Podle primátora vznikne nových míst pro parkování hned několik. „Teď se bude na zastupitelstvu projednávat soukromá investice parkovacího domu poblíž terminálu B, také by měl vzniknout další dům na terminálu Jih. Nějakým způsobem ta parkovací místa nahrazena budou a v kombinaci s tím, že kolega Hrabal připravuje se svým týmem rezidentní parkování v celém městě, tak věřím, že se nám to povede vyřešit.“

Čtěte také

Opravy mostů

Dopravní situace v Pardubicích není dlouhodobě dobrá. Momentálně je omezen provoz na křižovatce Dašická, také na mostě kpt. Bartoše, k tomu kolony na příjezdech do města i v centru a v tom všem se chystá jak oprava mostu kpt. Bartoše, tak mostu Pavla Wonky. Výsledkem by mohla být totálně kolabující doprava ve městě. „Zcela upřímně se toho trochu bojím, ale věřím, že to kolegové z odboru dopravy a náměstek Hrabal zvládnou,“ říká primátor.

Stavbu nového mostu kpt. Bartoše i mostního provizoria by mohla zaplatit dotace. „Chceme to vyřešit jako jednu zakázku, kdy budeme soutěžit dodání mostu, jako nové stavby a součástí je řešení náhradní dopravy v místě, což znamená mostní provizorium. Tím pádem by to bylo možné řešit dotačním titulem ze SFDI, kdy by i to provizorium mělo být uznatelným nákladem,“ vysvětluje Jan Nadrchal.

Jak reálné je vymístění trolejbusů z třídy Míru a co přesně by to znamenalo? Bude se stavět nová aréna, když Petr Dědek nestihne v termínu prosadit změnu územního plánu? Poslechněte si celé povídání s primátorem Janem Nadrchalem.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.