Kriminalisté zlikvidovali na Hodonínsku další velké varny pervitinu

3. březen 2012

Kriminalistům z hodonínského Toxi-týmu se podařilo zlikvidovat hned dvě velké varny pervitinu. Výrobci ve věku 34 a 38 let a jen o pár let starší dealer skončili ve vazbě a hrozí jim až 10 let vězení.

Skupina patřila k největším producentům této drogy v regionu. Během více než půl roku jí vyrobili dohromady několik kilogramů.

Jeden z obviněných vařil pervitin ve sklepě rodinného domu v Dubňanech, druhý ve Svatobořicích-Mistříně. „Drogy prodávali narkomanům jednak sami a jednak prostřednictvím dealera z Břeclavska,“ řekl kriminalista z Toxi-týmu, který na případu pracuje a nepřál si proto být jmenován.

S výrobou pervitinu ve velkém přitom oba obvinění začali až poté, co policisté loni v rámci akce Opera zlikvidovali několik varen. Tím se stal pervitin v regionu nedostatkovým zbožím a oba muži využili díry na trhu.

Pro léčiva s obsahem pseudoefedrinu, které k výrobě potřebovali, si obvinění jezdili na Slovensko. „Tam se totiž na rozdíl od České republiky jejich prodej neeviduje,“ připomněl policista. „Lékárnicím navíc dávali úplatky, aby se neptaly, na co tak velké množství prášků potřebují,“ doplnil další z členů Toxi-týmu.

I když kriminalisté vědí, jak velké množství pervitinu zadržení muži vyrobili, prokázat jim to před soudem je těžké. Místo výroby několika kilogramů drogy se u soudu obvykle podaří prokázat sotva desetina.

autor: gaj
Spustit audio