Klasické vánoční perníčky

Klasikou na vánočním stole a dokonce i vánočním stromku jsou perníčky. Kulinář Petr Stupka nabízí svůj prověřený recept. „Pokud těsto dobře prohnětete a necháte do druhého dne v lednici odležet, podaří se vám báječně hladké, mírně vypoulené perníčky, které pak zkrášlíte bílkovou polevou,“ říká.

Ingredience
  • 500 gramů hladké mouky
  • 1 lžičku jedlé sody
  • 100 gramů ztuženého tuku, nebo másla
  • 150 gramů moučkového cukru
  • 100 gramů medu
  • 3 žloutky a ještě jedno celé vejce
  • 2 lžičky koření do perníku
  • 1 lžíci kvalitního kakaa (pokud chcete perníčky tmavé)

Je důležité všechny ingredience dobře prohníst, aby na těstě nebyly šmouhy ani flíčky.

Doporučuji nejprve vše sypké promíchat s moukou a teprve potom přidat rozehřátý tuk s medem a vejcem. Když toto těsto necháte do druhého dne uzrát, uvidíte, jak se vám bude při rozvalování a pečení vše dařit.

Pokud by se vám perníčky při pečení propadaly uprostřed, je třeba teplotu zvýšit. Pokud by pukaly, pečete příliš zostra, tudíž troubu zmírněte.

Aby byly perníčky lesklé a hladké, je třeba po upečení potřít povrch vajíčkem rozšlehaným s trochou citrónové šťávy. A to hned, dokud jsou ještě teplé.

Perníčky podle tohoto receptu jsou poměrně brzo měkké, nemusíte je tudíž připravovat měsíc kupředu, ale jako každý solidní perník jsou trvanlivé.

Co se zdobení týká mám nejraději bílou polevu ze 140 gramů moučkového cukru a jednoho vaječného bílku. Pro větší pevnost polevy je možné dávat na jeden bílek polovinu lžíce bramborového škrobu a tři až čtyři kapky octa, ale není to nutné.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.