Huť Liberty Ostrava dostala od krajského soudu čas na svou záchranu

28. únor 2024 19:55

Ostravská huť Liberty dostala čas na záchranu. Krajský soud Ostrava ve středu po celodenním jednání nezrušil ochranné moratorium. To podnik chrání před věřiteli. Huť u soudu zastupovala desítka právníků a členové nejvyššího vedení. Přijel i majitel skupiny Sanjeev Gupta. Za zavřenými dveřmi soudní síně britský podnikatel dvě hodiny vysvětloval, jak chce ostravský podnik zase oživit.

Majitel huti Liberty Sanjeev Gupta překvapivě přijel k ostravskému soudu podpořit huť a její zaměstnance, na kterých mu, jak řekl, velmi záleží. Další informace z neveřejného jednání komentovat nechtěl. O čtyři a půl hodiny už soudce Viktor Břeska oznámil výsledek: ochranná lhůta pro Liberty trvá.

Čtěte také

„Bylo zjištěno, že došlo k velmi výraznému posunu, když podnikatel má již v dostatečném stádiu rozpracován restrukturalizační plán. A ten chce do konce příštího týdne předložit k hlasování dotčeným stranám,“ řekl soudce.

Šéf krizového štábu ostravské Liberty Theuns Victor slíbil, že se podnik postaví znovu na nohy. „Dojde k oživení výroby v Liberty. Tím zachráníme pracovní místa a taky uhradíme nesporné pohledávky,“ uvedl Victor.

Odborový předák Liberty Petr Slanina nový plán vítá. Na jednání vyslechl i slib, že huť zaplatí miliardy svým dlužníkům. „Počítá s tím, že se uhradí sto procent těchto dluhů. Ale odkud se ty peníze vezmou, nevím,“ dodal.

Čtěte také

Detaily plánu přiblížila mluvčí Liberty Kateřina Zajíčková. Energie pro spuštění vysoké pece zajistí od původního dodavatele, nebo i jinak. „Naší prioritou je domluvit se se společností Tameh Czech. Pokud k tomu však nedojde, využijeme jiné prostředky. Technologicky je to možné,“ řekla mluvčí.

Dodavatel energií, firma Tameh Czech, je největším věřitelem huti. Její zástupci dnes zopakovali, že podle nich Liberty zneužívá ochranné moratorium k oddálení řešení situace.

Spustit audio

Související