Houbová omáčka se sýrem a pórkem
Pokud se z lesa vrátíte s košíkem plným hub, nebo máte jiný zdroj, zkuste připravit jednoduchou omáčku. Kulinář Petr Stupka nabízí svůj recept na jídlo, do kterého patří také pórek a sýr.
- směs čerstvých hub
- máslo
- drcený kmín
- sůl
- pórek
- strouhaný, nebo tavený sýr
- mléko, nebo smetana
Nejprve udělejte smaženici z drobně pokrájených hub – na másle ve vlastní šťávě s trochou soli a drceného kmínu.
Když se vysmahne šťáva z hub, přidejte smetanu, nebo mléko a jemně nakrájený pórek. Nechte ho krátce podusit, aby změknul.
Nakonec vše zahustěte strouhaným sýrem. Hodí se parmazán, gouda, ale třeba i domácí smetanový taveňák.
Související
-
Co uvařit z hub? Jihočeský hubník, hřibový nákyp, koláč i placky
Houby patří k létu. Vedle výživových hodnot je třeba ocenit jejich aroma a chuť. Každý druh nabízí svébytné odstíny, a tak lze připravit mnoho variací na jeden recept.
-
Bylinkové knedlíky
Klasické české knedlíky jako přílohu zná každý. Chcete je trochu ozvláštnit? Zkuste přidat rostlinky a muškátový květ. Recept na bylinkové knedlíky nabízí Petr Stupka.
-
Sýrové biftečky
Variace na oblíbený smažený sýr s možností mnoha proměn. To jsou sýrové biftečky, které rád připravuje kulinář Petr Stupka. Vyzkoušejte jeho recept.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.