Hlívové rizoto
Hlíva je malý velký přírodní zázrak – posiluje organismus v boji s infekcemi a snižuje hladinu cholesterolu v krvi. A navrch – dobře chutná!
Suroviny:
250 g hlívy – 1 vanička
1 cibule
2 lžíce másla nebo oleje
sůl
pepř
hrnek rýže
Postup:
- Hlívu nakrájíme na kousky – využijeme i tužší „nožičky“, ty nakrájíme ještě drobněji.
- Na másle zpěníme nakrájenou cibuli, vložíme nakrájenou hlívu, osolíme, opepříme, podlijeme a dusíme do měkka.
- Rýži propláchneme studenou vodou, v kastrolu zalijeme dvojnásobným množstvím vody, osolíme, kápneme oleje, přikryjeme pokličkou a přivedeme k varu. Pak oheň zmírníme, po 5 minutách pokličku i kastrol zakryjeme složenou utěrkou, vypneme oheň a necháme v klidu 15 minut dojít. Prababičky po uvedení vody s rýží do varu strčily kastrol s rýží pod peřinu a nechaly dojít.
- Smícháme udušenou hlívu a uvařenou rýži a podáváme.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.