Hasiči bojují ve Zlíně s požárem v areálu Svitu, radnice doporučuje nevětrat

9. leden 2013

Ve Zlíně hasiči už od noci bojují s požárem skladu s elektrospotřebiči v areálu Svit. Ve městě byl vyhlášen zvláštní požární poplach, stupeň 4. Oheň byl nebývale silný a stoupal z něj hustý dým. Kvůli situaci zasedá krizový štáb magistrátu, město lidem ve Zlíně doporučuje raději nevětrat. Preventivně byli evakuování lidé ze sousední budovy i děti z blízkých školek. Tři zaměstnanci firmy HP Tronic se na místě ráno nadýchali kouře.

Sedmipatrová budova, která začala hořet asi hodinu po půlnoci, se nachází v západní části areálu, nedaleko třídy Tomáše Bati. K požáru přijelo ráno 15 jednotek profesionálních i dobrovolných hasičů a v průběhu noci i dne přijížděly další ze Zlínského i okolních krajů, nakonec jich bylo celkem 40.

V současnosti je na místě asi 150 hasičů. Podařilo se jim zabránit šíření ohně, nyní probíhají dohašovací práce. Hrozí také zřícení budovy. Statik už našel praskliny v její konstrukci.

Zasažena byla všechna patra sedmipodlažní budovy, která jsou zřejmě všechna plná praček, ledniček a další elektroniky.

Zápach kouře je cítit i ve městě. Krizový štáb zlínského magistrátu obyvatele před dýmem varuje. Lidé by neměli větrat a také by se neměli pohybovat v areálu či jeho okolí.

Čtěte také

Na místo dorazily dvě mobilní laboratoře, které zjišťují, jak moc je ovzduší zasaženo.

„Budeme provádět takzvaný screening po městě, tak, abychom věděli, jaká je koncentrace nebezpečných látek v ovzduší,“ řekl náměstek primátora Ondřej Běták.

Krizový štáb takérozhodl o evakuaci dětí ze sedmi mateřských škol a jeslí v centru města. Evakuační autobus HZS Zlínského kraje asi 300 dětí převezl do náhradních prostor v kině v Malenovicích, kde jim byly promítány dětské filmy. Odpoledne bylo opatření zrušeno, protože hodnoty čpavku v ozvduší výrazně poklesly.

Strážníci asistují při evakuaci dětí ve Zlíně

„Ono to souvisí i s tím, že ten inverzní charakter počasí, který tady v té dolině od rána byl, tak už se mění a rozptylové podmínky jsou lepší,“ řekl náměstek primátora Bedřich Landsfeld.

Podle prvních odhadů škoda zřejmě přesáhne 200 milionů korun. Hasiči budou budou na místě i po celou noc. Rovněž krizový štáb bude zasedat nejméně do zítřejšího rána. Řídí totiž dopravu v okolí požáru a zodpovídá za zásobování hasičských jednotek jídlem a pitím.


Zvětšit mapu
autoři: teb , Andrea Kratinová , dka , kko , rv , Vojtěch Kouřímský
Spustit audio