Hana Hosnedlová: První máj

1. květen 2024

Moje prvomájové vzpomínky z dětství jsou poněkud rozporné. Štvalo nás, že jsme museli povinně do průvodu, a to pod hrozbou různých postihů, jimiž učitelé tehdy vládli, nebo museli vládnout. Kdo mohl, ten se ulil. Na druhou stranu ale bývala v průvodu docela legrace.

Jít se muselo za každého počasí. Vzpomínám si, že jeden rok dokonce sněžilo. A narvat zimák pod pionýrskou košili byl skutečně výkon. Když pršelo, jistily to pláštěnky, deštníky jsme mít nesměli, protože bychom si navzájem vypíchali oči.

Nejhůř na tom byli ti, co nesli transparenty. Při cestě z naší předměstské školy do města to ještě šlo, ale při nekonečných projevech na Žižkově náměstí bylo opečovávání svěřených transparentů utrpením.

A pak se ještě musely v pořádku vrátit do školy. Nejednou si je kluci někde v okolí schovali a teprve později odpoledne je odnášeli. Občas se ale stalo, že transparent už nenašli, nebo byl počmáraný. Třeba nápisy, za které by byla ve škole dvojka nebo trojka z chování a vážný pohovor s rodiči. To nikdo riskovat nechtěl, a tak se takový transparent prostě ztratil úplně.

My ostatní jsme cestou na náměstí sborově skandovali předepsaná hesla jako – „Ten kdo stojí na chodníku, nebuduje republiku“ nebo „Více píce republice“.

Občas se stalo, že někdo z nás tyhle slovní skvosty přetvořil a my svorně křičeli: „Ten kdo stojí na chodníku, ten má dneska kliku.“

Nejvíc jsme se ale těšili na to, až si po rozchodu dáme teplý, křupavý párek, barevnou limonádu nebo eskymo, a budeme koukat po klucích z města a oni po nás... A na svátek práce, jsme ani nevzdechli...  

autor: Hana Hosnedlová | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související