Dokážete rozdělat oheň bez sirek a zapalovače? Zkuste si to v sobotu na pardubickém zámku

17. říjen 2023

Třetí říjnová sobota patří od roku 2011 archeologům a do Mezinárodního dne archeologie se opět zapojí také Východočeské muzeum v Pardubicích. Program připravilo na zámku i na Příhrádku.

Na návštěvníky zámku čekají komentované prohlídky, historický šerm nebo přednášky. „Letos je připravená přednáška, která se týká pravěkého piva. Jeho základem je nález unikátního vědra z nedaleké obce Kladina. O tom všem se můžou návštěvníci dozvědět. Dále tam budou různé dílny pro děti, ukázky starých řemesel, pravěkého oblečení a tak dále,“ říká vedoucí archeologického oddělení Tomáš Zavoral. Pivo uvařené podle několik tisíc let starého receptu budou moci návštěvníci také ochutnat. Program zpestří vystoupení skupiny historického šermu Zubři.

Děti si pohrají v hrobě

Celá řada aktivit čeká na návštěvníky také na pardubickém Příhrádku „V podstatě si budou moci zkusit život lovců v době kamenné. K tomuto tématu máme připravenou přednášku, která je vhodná i pro děti. Dále máme na programu lukostřelbu, řezání kamenným nožem a bude možné vyzkoušet rozdělávání ohně pravěkými metodami,“ zve na program Jana Marešová z Národního památkového ústavu.

Co obnáší práce archeologa, si můžou nejmenší návštěvníci vyzkoušet na pískovišti s modelovým hrobem. Dospělejší zájemci můžou zdokumentovat nález, nebo zjistit, jak vypadá cesta archeologického nálezu od vyzvednutí přes restaurátorskou dílnu až po uložení do depozitáře.

Mezinárodní den archeologie proběhne v sobotu 21. října od 10 do 16 hodin. Podrobný program je na internetových stránkách Východočeského muzea.

Spustit audio

Související