Dojemný příběh Gumpa pokračuje. Život se psem je šťastný, říká autor knihy Filip Rožek

7. listopad 2023

Příběh psa, který se jmenuje Gump a který naučil lidi žít, si zamilovali tisíce čtenářů a příznivců čtyřnohých kamarádů po celé České republice. Na pultech knihkupectví se objevuje už i další díl. Tentokrát to nebude jeden hrdina, ale rovnou dva. Autorem knihy je český spisovatel, scenárista a majitel adoptovaného Gumpa Filip Rožek.

Co vlastně stálo za tím úplný začátkem příběhu Gumpa? „Jsem součástí jedné charitativní organizace a zažil jsem si těch příběhů osudů pejsků, které se ve mě nějak vypisovaly. Jednou jsem si prostě sednul. On to teda odstartoval jeden příběh konkrétního pejska. Pak jsem si sednul vymyslel jsem si Gumpa, pejska který sjednotí příběhy dalších pejsku, který jsem zažil. Takhle jsem začal psát,“ říká autor.

Filip Rožek a Gump

Podle jeho slov byl právě Gump zásadním bodem v jeho životě, který ho denně inspiruje. „Ono záleží, jestli toho pejska máte jako parťáka, nebo jestli ho máte z jiného důvod. Myslím, že já jsem ten typ člověka, který se svým psem mluví a můj život ovlivnil samozřejmě obrovský. Máme takové společné rituály. Můj život se psem se rovná šťastný a krásný život. A nejenom s Gumpem, ale i se spoustou lidí, které mám rád. Myslím si, že život se zvířetem je hezčí a takovej inspirativnější.“

Společných rituálů mají za ty roky spolu už nespočet. Čeho si ale Filip Rožek cení nejvíce, je to, že mu Gump vždy zvedne náladu. „Je to už jenom o tom, že když se ráno jdeme vyčůrat, teda Gump, tak má takovou náladu, jakože vyběhne do ulice a pak se vrací. Já tak jako na něj mávám a on mě tak jako trošičku těma předníma nožičkama jako šťouchá. Je to prostě takový, jakože člověk má hned po ránu lepší náladu, protože ten pes tu dobrou náladu má skoro vždycky.“

Nikdy neříkej nikdy

Tohle přísloví potvrzuje právě i druhá publikace Filipa Rožka. Byl si totiž jistý, že pokračování Gumpa nebude. „Impulzem pro napsání toho druhého dílu byl jednoznačně František Brabec (český filmový režisér a kameraman, který se podílel na zfilmování příběhu Gumpa). Vždycky jsem u jedničky tvrdil, že dvojka rozhodně nevznikne, že jsem rád, jak ta jednička skončila. Takže jsem nepředpokládal, že dvojka vznikne. Dokonce jsem vždycky říkal, že dvojky jsou horší. Pak byl jeden telefonicky rozhovor někdy kolem listopadu minulého roku, kdy jsme si Frantou povídali, a tam se ve mně něco změnilo na základě nějakých věcí, který jsme si řekli. Pak mě něco napadlo,“ vzpomíná s úsměvem Filip Rožek.

Na co se čtenáři mohou těšit v dalším příběhu? „Dvojka navazuje na tu jedničku. Tam, kde jednička končí, tak dvojka začíná. Ale řekl bych, že ta knížka je podstatně veselejší, není už tak bolavá, není to o utrpení toho toho Gumpa a ostatních.“

Druhý díl Gumpa už je k zakoupení. Jak prozradil Filip Rožek, premiéra filmu bude příští rok na konci března. Znovu se v něm objeví Bolek Polívka, Richard Krajčo nebo Karel Roden. Nově i Štěpán Kozub.

Skutečný hrdina

Kdo první díl četl, nebo viděl filmovou adaptaci, tak ví, že Gump dokáže nejen pohladit po duši, ale také pomáhá. Díky projektu Gump se daří získávat velkou finanční podporu pro několik útulku a psích organizací. Gump tady není jen pozlátkem popularity ale skutečným hrdinou podporujícím zlomené psí duše.

 „Ta pomoc je během těch několika let v různých úrovních, nejen finanční. Díky energii lidí, kterým se ten příběh líbil, vzniká třeba na základní školách spousta dobrovolnických akcí. Není to pomoc jenom pejskům. Za tu dobu se realizovala i spousta pomocí dětem a seniorům,“ dodal Rožek.

 A jak se vlastně pes Gump má? „Na to by nejlíp odpověděl on sám. Já doufám, že se má dobře, že je šťastnej. Od toho začátku, co ho mám, což už jsou víc jak 4 rok, tak si myslím, že jsme společně našli to svý štěstí jeden v druhým. Opravdu ten život se psem je neskutečně hezkej. Ten pes vám to vrací v té obrovské odevzdanosti a velký lásce, která tam je a pořád vás něco učí,“ uzavřel autor příběhu. 

autoři: Zlata Kinská , nkr
Spustit audio