Dášiny jahodové palačinky

Nevím, jak u vás, ale v létě jsou v naší rodině různé varianty palačinek a lívanečků ve velké oblibě. Nedávno jsem se naučila jedno vylepšení, o které se s vámi podělím. Už tady byla řeč o jahodách a ty právě budeme ke speciální omáčce na palačinky potřebovat. Je moc dobrá proto, že je sladká, je ze samých dobrých věcí a voní po jahodách.

Jak na ni? Dohladka vymícháme asi 5dkg změklého másla se třemi lžícemi bílého jogurtu a kostkou polotučného tvarohu. Přidáme ještě lžíci citronové šťávy, lžíci třtinového cukru a lžičku jahodového sirupu a nebo další lžíci cukru. Vznikne nám omáčka příjemné konzistence. Vylepšíme ji dvaceti deky čerstvých jahod, které rozmačkáme vidličkou. Celé to necháme vychladit a mezitím se pustíme do palačinek.

Na moučník pro celou rodinu stačí půl litru mléka, jedno vajíčko a 20dkg hladké mouky, nesmí chybět špetka soli. To vše vyšleháme dohladka bez hrudek a usmažíme – vychází to na 10 – 12 palačinek, takže na hlavní jídlo musíme dávku určitě nejméně zdvojnásobit. Na talíři každou palačinku přelijeme omáčkou a ozdobíme.

autor: dak