Chcete změnu zaměstnání nebo si doplnit vzdělání? Zkuste kurzy, nabádá krajská ředitelka Úřadu práce

2. duben 2024

Jihomoravský Úřad práce vede od nového roku Lucie Kolářová. Ve své funkci se chce zaměřit na systém vyplácení nepojistných sociálních dávek, který momentálně Úřad práce připravuje na transformaci.

V Jihomoravském kraji se dlouhodobě s vyšší nezaměstnaností potýkají zejména příhraniční okresy Hodonín a Znojmo. „Má na to vliv několik faktorů, jedním z nich je zánik velkých průmyslových firem po roce 1989,“ popisuje Kolářová. Dále zmiňuje i horší dopravní obslužnost nebo sezónní práce. Úřad práce proto klade důraz na vzdělávání a rekvalifikace. Formou poradenství pak nezaměstnaným pomáhá s hledáním práce v sousedních okresech. Zároveň úřad spolupracuje s Jihomoravským krajem na možnostech přilákání investorů mimo jiné i na Znojemsko a Hodonínsko.

Lucie Kolářová, ředitelka krajské pobočky Úřadu práce ČR v Brně

„Úřad práce by neměl být jen pouhým úřadem,“ připomíná Lucie Kolářová a zmiňuje například proaktivní komunikaci se zaměstnavateli. Novinkou je spuštění digitálního vzdělávání pro firmy a jejich zaměstnance. Nezaměstnaní, ale i pracující lidé, kteří mají zájem o rekvalifikaci, se mohou přihlašovat do vzdělávacích kurzů prostřednictvím internetových stránek úřadu. Vybírat mohou z množství nabídek vzdělávání, přičemž Úřad práce nabízí spolufinancování kurzů i zaměstnaným zájemcům o novou kvalifikaci.

Spustit audio

Související