Česnek medvědí: Pochoutka i lék

23. duben 2014

Tentokrát vyrazíme na výlet do jarní přírody – k malé vesničce Písty, která už je dnes součástí Budyně nad Ohří. Nachází se tam totiž jedinečná přírodní rezervace, ve které roste česnek medvědí.

„Je zde zbytek lužního lesa, kde se vyskytuje hojná populace nejen chráněných druhů rostlin, jako je bledule nebo ladoňka, ale i rozsáhlá populace česneku medvědího,“ upozorňuje pracovník ústecké pobočky Agentury ochrany přírody Jiří Bělohoubek.

„Zdálky může porost česneku medvědího připomínat porost konvalinky vonné – rozdíl poznáme podle vůně, chuti a také podle velikosti a počtu listů,“ vysvětluje Bělohubek.

Česnek medvědí se dřív používal podobně, jako ten klasický – k pročištění organismu i proti parazitickým hlístům, a také v kuchyni. Oproti klasickému česneku má mnohem jemnější chuť, a proto je kulináři vyhledává i dnes.

Česnek medvědí se dá pěstovat na zahradě, nebo i v polostínu a s hojnou zálivkou dokonce v truhlíku na balkóně. Listy pak můžeme využít při přípravě masa, zejména jehněčího a skopového, do pomazánek i do polévek i jen tak na chleba s máslem…

Spustit audio