Černá u Bohdanče roste. Obyvatel je dvakrát tolik, staví se hasičárna, úřad a brzy i školka

10. květen 2024 10:10

Černá u Bohdanče se za posledních deset let rozrostla na dvojnásobek původního počtu obyvatel. Prudký rozvoj ale přinesl i problémy, chybí občanská vybavenost. V Černé tak aktuálně budují hasičskou zbrojnici, opravují úřad a už brzy začnou stavět školku. Jde o investice desetinásobně přesahující 12milionový rozpočet obce.

Nezávislý starosta Černé u Bohdanče Luděk Pilný vyměnil svoji kancelář za stavební unimobuňku. Nic jiného mu nezbylo, do obecního úřadu se totiž nastěhovali dělníci. Dům po bývalé Jednotě předělávají na víceúčelovou budovu se společenským sálem, fitness tělocvičnou a kancelářemi.

„Úřad bude dole a bude bezbariérový, nahoře bude v podstatě všechno pro komunitní činnost – sál, místnost pro zájmové věci s tím, že tady vznikne nějaké foyer, předbar, k tomu sálu pro případné akce, plesy,“ říká Pilný.

Schůze v garáži skončí

Obnova obecního úřadu by měla být hotová letos na podzim. V sousedství navíc pracuje další parta dělníků, staví totiž úplně novou hasičskou zbrojnici, aby se místní dobrovolní hasiči nemuseli scházet v garáži.

V Černé u Bohdanče rekonstruují obecní úřad, starosta tak pracuje v kontejneru

„V přízemí máme dvě garáže, které jsou koncipované na hasičská vozidla. Hned na to vedle navazuje technická smyčka, kde se nachází špinavá šatna, sprchy, sociální zařízení a čistá šatna,“ popisuje starosta.

Hasičská zbrojnice vypadá jako velkoryse pojatý rodinný dům, v patře vznikne kancelář a klubovna s velkou prosklenou stěnou. A aby toho starosta neměl málo, už brzy bude běhat kolem stavby nové mateřské školy za asi 60 milionů korun, po které je v obci velká poptávka.

Dětí je moc

„Míst v mateřských školkách není nikde dost. Dokud byla obec malá, tak jsme si vystačili s tím, že nám děti brali sousedi – Rybitví, nějaké dítě bylo v Živanicích, nějaké v Bohdanči, v Pardubicích. To v současné době není vůbec možné,“ říká Pilný.

Podle něj začnou školku pro 50 dětí stavět na zelené louce letos a otevřít ji chtějí příští rok. Součástí bude i výstavba nových příjezdových komunikací ke školce. Za všechny čtyři stavební akce utratí obec Černá u Bohdanče asi 120 milionů korun, víc než polovinu ale zaplatí z dotací a pomůže i úvěr.

autor: Ondřej Wolf
Spustit audio

Související