Bouřky zasáhly Vysočinu i východní Čechy. Škody za poslední dny jdou do desítek milionů

3. červenec 2012

Vysočinu, východní a západní Čechy zasáhly silné bouřky. Na Jihlavsku padaly kroupy a téměř v celém kraji vydatně pršelo, později přešly bouřky také přes Hradecko a Náchodsko. V některých městech voda zaplavila i sklepy domů. Pojišťovnám už lidé nahlásili škody za desítky milionů korun.

Nejvíc škod bouřka napáchala na Vysočině. V Jihlavě, Polné a Lukách nad Jihlavou hasiči odčerpávali vodu ze sklepů.

Silný vítr po 16. hodině shodil stromy na silnice u obcí Vysoká, Jiříkovice a u Nového Města na Moravě u odbočky na Mělkovice.

V Moravských Křižánkách uhodil blesk do rodinného domu, na kterém vzplála střecha. V půl páté hasiči vyjeli k požáru drátů elektrického vedení do Příseky na Jihlavsku. Blesk také uhodil do drátů elektrického vedení v Brtnici na Jihlavsku, drát začal hořet a spadl na zem.

Silné bouřky postupují také přes východní Čechy – od Královéhradecka směřovaly na sever až severovýchod a kolem 18. hodiny zasáhly okolí Náchoda a Trutnova. Objevily se i kroupy a přívalové srážky.

Na Náchodsku jsou bez proudu stovky lidí. V Olešnici u Červeného Kostelce se rozvodnil malý potok a voda tam ohrožuje několik domů, ke kterým hasiči navezli pytle s pískem. Místní tvrdí, že podobnou situaci zažili naposledy v roce 1991.

V Chvalkovicích museli dobrovolní hasiči evakuovat dětský tábor poté, co se rozvodnil potok za táborem. Jeden stan voda strhla, věci se však podařilo zachránit. Střechu nad hlavou našly děti ve chvalkovické sokolovně.

Na Pardubicku museli hasiči zasahovat u hořícího stromu. „Strom je vysoký a hrozil jeho pád. Museli jsme zajistit ustřižení drátů vysokého napětí a nyní hasiči pomocí vysokozdvižné plošiny strom rozřezávají a postupně ho hasí. Vzhledem k hmotnosti a velikosti stromu hrozí, že v půlce přehoří a spadne na cestu. Strom se musí uříznout a zalít svrchu,“ popisuje jeden z hasičů.

V Hradci Králové muselo do terénu vyjet všech 20 jednotek hasičů, které jsou k dispozici. Zaměstnaly je především zatopené sklepy a popadané stromy.

Déšť zkomplikoval také začátek festivalu Rock for People v Hradci Králové. Ještě odpoledne se zdálo, že budou velké problémy minimálně na dvou místech, kde měly večer vystoupit první kapely.

Nakonec však program začal na třech ze čtyř pódií, jen na jednom organizátoři z důvodu bezpečnosti produkci nespustili. Po 21. hodině se také sešel krizový štáb festivalu kvůli dalším opatřením ve festivalovém parku, nad Hradec totiž směřuje další bouřka

Prudká bouře se přehnala také západními Čechami. Krajský dispečer vyslal jednotku likvidovat následky bleskové povodně 1. stupně v obci Želčany, která leží na hlavní silnici z Plzně do Písku. Hasiči tam čerpají vodu ze sklepů. Záchranáři zasahují také přímo v Plzni a na Klatovsku v obcích Běšiny a Kolínec.

Škody za desítky milionů

I pro dnešní večer přitom meteorologové předpovídají velmi silné bouřky, méně silné budou jen v Karlovarském a Ústeckém kraji. V Plzeňském kraji platí i povodňová bdělost, tedy výstraha před vzestupem hladin především u menších řek.

Vzhledem k předchozímu nasycení nelze podle meteorologů vyloučit výrazné vzestupy hladin a dosažení 1. stupně povodňové aktivity, zejména na tocích odvodňujících Brdy.

V oblastech zasažených přívalovými srážkami lze očekávat rychlý odtok vody ze svahů, rychlé rozvodnění malých toků, potoků a jindy suchých koryt, zatopení níže položených míst, sklepů či podemletí komunikací.

Bouřky už přitom v minulých dnech napáchaly škody za desítky milionů korun. Podle pojišťoven vichřice ničila především střechy a výboje způsobené blesky spálily velké množství elektroniky. Kvůli krupobití hlásí škody i majitelé aut.

Nejvíce poškozeného majetku eviduje Česká pojišťovna, po které lidé chtějí náhrady za celkem 20 milionů korun, zhruba 7 milionů požadují klienti Kooperativy.

autoři: L. Kubínová , Hana Mikulincová , PLE , par , Mirko Kašpar
Spustit audio