Bohumín vysadil 170 stromů, ve městě vyrostou dva nové lesíky

19. leden 2024 12:00

Bohumín založil dva nové lesíky. Jeden zkrášlí Budovatelskou ulici, druhý parcely kolem rybníka Suchého stav. Zahradníci tam vysadili 170 dubů, lip a jilmů.

Jde o náhradní výsadbu za to, že jeden z bohumínských podniků musel pokácet stromy ve svém areálu a požádal město, aby pro nové stromy vybralo pozemky.

„V obou lokalitách se sázely stromky do výšky 150 centimetrů, což jsou tenké odrostky dřevin. Postupovali jsme jinak, než je běžná praxe výsadby ve městech. Menší velikost jsme volili kvůli lepší adaptaci na místní stanovištní podmínky a současně jsme potřebovali vytvořit hustý porost, který se v budoucnu bude pomocí probírek dostávat do podoby lesoparku,“ upřesnila mluvčí radnice Jana Končítková.

Na počátku projektu tak stála investiční akce firmy MS Utilities & Services, která ve svém areálu postavila na nevyužité ploše fotovoltaiku. Musela ovšem skácet desítky dřevin, které během let v prostoru vyrostly a nikdo je neudržoval.

Městský úřad průmyslovému podniku nařídil za ekologickou újmu náhradní výsadbu. „Firma nás informovala, že pro ni nemá vhodné místo a požádala nás, zda bychom nevytipovali městské pozemky pro zalesnění,“ vysvětlil Rostislav Palán z odboru životního prostředí a služeb bohumínské radnice.

Postupná obměna městské zeleně

Budovatelská ulice i okolí rybníka Suchého stav prochází zalesněním postupně. Před dvěma lety přibylo na obou místech šest desítek habrů, olší a vrb. Loni radnice v prvně jmenované lokalitě ještě dosadila 90 jeřábů a 80 bříz.

Do rozšiřování zeleně se město pouští i jinde. „V minulých měsících začaly růst mladé stromky v budoucí rodinné čtvrti Petra Cingra, v revitalizované Červené kolonii a u smuteční síně ve Starém Bohumíně. U pěchotního srubu Na Trati vznikla nová hrušňová alej, sadbové práce probíhaly i ve Vrbici, kde budou dřeviny plnit především izolační funkci,“ vyjmenovala Končítková.

Nejnáročnější projekt v oblasti zeleně Bohumín aktuálně připravuje. Půjde o komplexní omlazení parku Petra Bezruče, který je zelenou dominantou města.

Spustit audio

Související