Biatlon v Americe skoro nikdo nezná, myslí si Voborníková před Světovým pohárem v Soldier Hollow

7. březen 2024

Dvě malé tribuny pro pár set lidí, zároveň atrakce pro fanoušky jako házení sekerou nebo elektrický býk – taková je realita biatlonu v americkém Soldier Hollow. Všechny závody další zastávky Světového poháru uslyšíte v přímém přenosu na Radiožurnálu Sport

Nejlepší biatlonisté planety jsou po pěti letech ve Spojených státech. Od pátku je čeká Světový pohár v Soldier Hollow, kde se závodilo při olympijských hrách v Salt Lake City v roce 2002. Bude to přece jen v jiných podmínkách, než na které jsou zvyklí z Evropy.

„Je to tady výš než jakýkoli jiný areál, co máme v Evropě, takže každý se s tím samozřejmě popasuje trošičku jinak,“ připomíná Tereza Voborníková.

Že se v Soldier Hollow pojedou závody Světového poháru, lze poznat snad jen podle tváří biatlonových hvězd a desítek reklam v areálu. V něm jsou stále k vidění třeba stařičké výsledkové tabule ještě z olympiády nebo tribunky, které pojmou tak dvě stě fanoušků, maximálně tři sta, když se budou hodně mačkat.

„Vlastně to mám docela ráda. Já úplně nevyhledávám nějakou pozornost, takže se mi hrozně líbí, že to je takové klidné, bez lidí. Je tu ticho, žádné budovy,“ pochvaluje si komorní atmosféru Voborníková.

To organizátoři by na rozdíl od Voborníkové byli rádi, kdyby v Soldier Hollow až takový klid nebyl. Připravují i zajímavý doprovodný program. Fanoušci si budou moci zajezdit na elektrickém rodeo býkovi, házet sekerou nebo se podívat na vytváření soch ze sněhu.

Výkonný ředitel areálu Collin Hilton doufá, že i tohle může příznivce přitáhnout. „Očekáváme, že spousta lidí bude postávat nebo popocházet kolem tratí, takže malé tribuny nebudou problém. Čelíme ve Spojených státech velké konkurenci dalších sportů, třeba basketbalové NBA, takže to nebudou návštěvy jako v Evropě, ale doufáme, že během víkendu se tu aspoň deset tisíc diváků vystřídá,“ vysvětluje ředitel Hilton.

„Tady v Americe biatlon skoro nikdo nezná. Když jsem tady byla před dvěma, třemi lety, paní na dopingu se mě ptaly, jak se biatlon vlastně dělá, a nevěděly, že se tam střílí. Takže myslím, že tady to vůbec populární není,“ vzpomíná Voborníková.

Jaká bude tentokrát na biatlonovém Světovém poháru v Americe atmosféra, uslyšíte i z přímých přenosů Radiožurnálu Sport. První závody v Soldier Hollow jsou na programu v pátek. Nejprve se pojede mužská štafeta od 20.25, ženy pak od 23 hodin čeká sprint.

autoři: Jan Suchan , klh , rej
Spustit audio

Související

Sledujte nás