Bauhaus, nejvlivnější evropská výtvarná škola 20. století

11. leden 2019

Pětidílný seriál o nejvlivnější výtvarné škole 20. století, německém Bauhausu. Seznámíme se s jeho hlavními představiteli, výukovými metodami, ale také s ikonickými produkty, se kterými se můžeme v interiérech i v architektuře setkávat až do dnešní doby. Poslouchejte on-line.

Připomeneme si dobový kontext, myšlenkové podhoubí, ze kterého idea Bauhausu vznikla, a také jeho zakladatele. Navštívíme německý Výmar, první sídlo Bauhausu, a ukážeme, co stálo za tímto exkluzivním postavením. Průvodce a autor pořadu Miroslav Zelinský nám se svými hosty představí vliv významného uměleckého učiliště na architekturu a typografii.

02796982.jpeg

Bauhaus je ovšem také synonymem zcela konkrétních designových produktů. Připomeneme si dnes některé z nich a zjistíme, že Bauhaus, německá výtvarná škola celosvětového významu v oblasti produktového designu, ovlivnila celé dvacáté století, takže její styl si dokážeme představit i v rozhlase, kde podobu a tvar předmětů nevidíme.

Připravil: Miroslav Zelinský

autor: Miroslav Zelinský
Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.