Až na sídliště Máj mohou zabloudit divočáci, když je lidé budou krmit

26. únor 2018

Myslivci varují před krmením lesní zvěře v blízkosti měst. Jedním z příkladů je českobudějovické sídliště Máj, které stojí na okraji lesa Bor. Přes zimu tam správci lesa rozmisťují varovné cedule.

Kdyby se zvířata naučila chodit za potravou, pro obyvatele i pro myslivce by mohla nastat těžko řešitelná situace.

„Les Bor leží na dotek od největšího sídliště, kde bydlí přes 20 tisíc lidí. Je opravdu velmi navštěvovaný,“ popisuje jednatel společnosti Lesy a rybníky města Českých Budějovic Daniel Hovorka.

Podle něj je velice důležité, aby lidé nenosili divočákům do lesa potravu. „Když má zvíře někde takzvaně zakrmeno nebo založeno, tak to místo začne navštěvovat. Začne ztrácet plachost a zároveň se v některých případech může rozvinout agresivita,“ varuje.

Divočáci v těsné blízkosti města by pro myslivce znamenali velký problém. „Tady prostě použít kulovou zbraň není myslitelné, byť je tu honitba,“ vysvětluje Daniel Hovorka.

V lese jsou jasně vidět i stopy srnčí zvěře. Les přetíná v polovině frekventovaná silnice, a jak říká Daniel Hovorka, na tomto úseku dlouhém jen zhruba 300 metrů srazí neukáznění řidiči srnku nebo divočáka v průměru jednou za týden.

autor: Martin Pokorný
Spustit audio