Astronom Zdeněk Kopal publikoval první odborné články už v patnácti letech. Zaujaly i v zahraničí

21. duben 2024

Na duben připadá řada kosmonautických a astronomických výročí. 12. dubna 1961 vzlétl jako první člověk do vesmíru Jurij Gagarin a dvacet let po něm odstartoval první americký raketoplán. 24. dubna byl vypuštěn Hubbleův kosmický dalekohled.

7. dubna 1959 dopadl a zároveň byl na astronomickém ústavu v Ondřejově zaznamenán a nalezen první meteorit, kterému se říká Příbram. „Bylo to zásluhou Zdeňka Ceplechy, který vlastně založil tu slávu Ondřejova coby observatoře. Jeho následovníci se tam dodnes zabývají pozorováním jasných meteorů, bolidů a výpočty dopadu,“ dodává jihočeská astronomka Jana Tichá.

Další výročí je spojeno s jedním z nejvýznamnějších českých astronomů 20. století – Zdeňkem Kopalem, který se narodil 4. dubna 1914. „Narodil se v Litomyšli do takové vzdělanecké učitelské rodiny. K přírodním vědám ho už v dětství přitáhl jeho dědeček, který vyučoval přírodní vědy, fyziku i částečně astronomii,“ líčí Jana Tichá.

Zdeněk Kopal se už asi ve dvanácti letech začal účastnit činnosti České astronomické společnosti a chodit na tehdy poměrně novou petřínskou hvězdárnu. „V patnácti letech publikoval v odborných časopisech své první články vycházející z vlastních pozorování. Přicházely na ně reálné ohlasy z ciziny od lidí, které jeho postřehy zaujaly a kteří nevěděli, že autorem je, v uvozovkách, pouhý gymnaziální student,“ popisuje astronomka.

autor: Filip Černý
Spustit audio

Související