Stěhování na zámku Humprecht v Českém ráji. Památka se chystá na opravu za téměř 50 milionů korun

28. březen 2021 08:59

Stěhování, zakrývání exponátů, balení předmětů do krabic. Takhle to vypadá uvnitř zámku Humprecht na Jičínsku. Tuto památku čeká velká oprava za necelých 50 milionů korun. Dělníci by s pracemi měli začít příští týden. V plánu je například oprava omítek, podlah, schodiště a modernizace osvětlení.

Čtěte také

S kastelánkou Dagmar Faměrovou jsme vystoupali do věže zámku Humprecht. Odtud už zmizely veškeré exponáty, jsou tu jen holé zdi. Práce tu budou zahájeny.

„Podle současných norem se samozřejmě musí vše přizpůsobit aby to bylo bezpečné. Navíc při budování nové expozice, díky tomuto zásahu, se budou moci návštěvníci dostat až do nádherného krovu nad námi.

Velmi náročné bude podle kastelánky dostat odtud veškerou nepotřebnou suť a naopak dovnitř stavební materiál.
„Nebude to jednoduché. Budou to sem dostávat oknem přes jakousi lešenářskou věž nebo něco podobného. Přístup je sem opravdu pouze ve zdi úzkým schodištěm. Materiál by se tudy opravdu nemohl dostat nahoru."

Sestoupili jsme z věze a ocitli se ve druhém patře

Tady už je restaurátor Vladimír Kotrba připravuje loutky a další exponáty na stěhování.
„Zatím se to třídí, protože to tam bylo jen tak narovnané. Takže se musí ty věci uložit teď do muzea dole ve městě."

Čtěte také

Sobotecké muzeum se přestěhuje do objektu děkanství, kde bude po dobu oprav fungovat.
„Tyto zámecké místnosti se budou kompletně rekonstruovat. Budou se dělat omítky a bude se také částečně prostor elektrifikovat. Což bych řekla, že pro výstavní účely je už naprosto bezpodmínečné v současné době. Takže prostor se hodně zhodnotí."

V této části zámku vznikne expozice lovectví. Určitě viditelným krokem bude také obnova fasády zámku a částečná oprava střešní krytiny. Počítá se také s modernizací osvětlení.

Pokud to pandemická situace dovolí, měla by být památka návštěvníkům částečně přístupná od července.

Lovecký zámeček Humprecht u Sobotky v Českém ráji
postavil Ital Carlo Lurago v letech 1666 – 1668 pro Humprechta Jana Černína z Chudenic. Unikátní stavba je v podstatě věží elipsovitého půdorysu inspirovaná dobovou italskou architekturou. Interiéry jsou barokní. Pozoruhodný je oválný, šestnáct metrů vysoký hodovní sál v prvním patře, který proslul svou akustikou a mj. se využívá i ke koncertům nebo svatbám. Promluví–li někdo na jednom konci sálu, zvuk se nese až osm vteřin k uchu posluchače, který stojí na druhém konci. Z dřevěného vyhlídkového ochozu jsou daleké výhledy nejen do Českého ráje, ale za dobré viditelnosti mj. i do Českého středohoří a do Krkonoš. Turecký půlměsíc z 19. století na špičce věže propůjčuje zámku exotický nádech.

Spustit audio

Související