Do jedinečného oválného akustického sálu zámku Humprecht se už zase vrátila ozvěna hlasu návštěvníků

27. květen 2020

Pohledu na romantickou siluetu v krajině Českého ráje odolá jen málokdo. Původně lovecký zámeček Humprecht od tohoto týdne už nemusíte obdivovat jen zdálky. Interiéry jsou opět přístupné návštěvníkům. Kastelánka Dagmar Faměrová otevřela zámeckou bránu i redaktorce Vlaďce Wildové. 

U schodiště k zámecké bráně stojí velká tabule, která upozorňuje na revitalizaci národní kulturní památky.

Čtěte také

Návštěvníci se ale nemusí obávat, stavební a restaurátorské práce začnou nejspíš až na podzim, prohlídky zámeckého interiéru tedy omezovat nebudou.

Počítat je ale třeba se zpřísněnými hygienickými pravidly v souvislosti s koronavirovou pandemií.

Počet návštěvníků ve skupině je maximálně patnáct a všichni by měli do zámku vstupovat s rouškami. Pokud se budou dotýkat zábradlí, pak je žádoucí použít rukavice.

Zámek Humprecht z vyhlídkového letu

Prohlídky okruhu „Zámek“ začínají do 15 minut od zakoupení první vstupenky, prohlídky okruhu „Ochoz“ jsou plánované vždy v celou hodinu. Prohlídky okruhu „Věž“ v 11:00, ve 13:00 a v 15:00 hodin.

Čtěte také

Na okruh „Muzeum“ se vychází v 11:00 a ve 14:00 hodin. Jiný čas prohlídky si můžete vyjednat telefonicky nebo emailem.

Otevřeno je teď každý den vyjma pondělí od 9:00 do 16:30 hodin, kastelánka Dagmar Faměrová ale nevylučuje, že by v příštích měsících vzhledem k pozdnímu zahájení letošní sezóny, která měla začít už 1. dubna, přidali i pondělní prohlídky.

Lovecký zámeček Humprecht u Sobotky v Českém ráji
postavil Ital Carlo Lurago v letech 1666 – 1668 pro Humprechta Jana Černína z Chudenic. Unikátní stavba je v podstatě věží elipsovitého půdorysu inspirovaná dobovou italskou architekturou. Interiéry jsou barokní. Pozoruhodný je oválný, šestnáct metrů vysoký hodovní sál v prvním patře, který proslul svou akustikou a mj. se využívá i ke koncertům nebo svatbám. Promluví–li někdo na jednom konci sálu, zvuk se nese až osm vteřin k uchu posluchače, který stojí na druhém konci. Z dřevěného vyhlídkového ochozu jsou daleké výhledy nejen do Českého ráje, ale za dobré viditelnosti mj. i do Českého středohoří a do Krkonoš. Turecký půlměsíc z 19. století na špičce věže propůjčuje zámku exotický nádech.

Novinkou letošní sezóny budou kopie obrazů s portréty Václava Kazimíra Netolického a jeho manželky.

„Obrazy patří k historii Humprechtu. Netoličtí vlastnili kostecké panství od roku 1738, ale ani oni už zámek k původnímu účelu nevyužívali,“ dodává Dagmar Faměrová.

Kastelánka Dagmar Faměrová už vyhlíží návštěvníky ze zámeckého ochozu

A upozorňuje i na oblíbený lesopark, který romantickou stavbu obklopuje a je přivětivým odpočinkovým místem.

Díky částečné regulaci porostu se z dřevěného zámeckého ochozu znovu stalo i místo dalekých rozhledů.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.