První a důležitý je úsměv a povzbuzení. Nemocniční kaplanka slouží v Rychnově nad Kněžnou a Jaroměři

10. březen 2018

Už víc než dva měsíce mají pacienti nemocnic v Rychnově nad Kněžnou a Jaroměři možnost využívat služeb kaplanky. Ta se s některými pomodlí, s jinými si jen popovídá. K dispozici je i příbuzným nemocných, nebo samotnému personálu.

„Jsou rádi, když se někdo zajímá o jejich stav. Jestli by si chtěli popovídat o něčem speciálním. Někdy si chtějí povídat o dětech a vnoučatech. O tom, že doma mají manžela nebo manželku. Že mají strach jak to zvládnou, až se vrátí," říká o své práci v nemocnici Alena Naimanová, farářka Církve československé husitské.

V Rychnově působí na oddělení následné péče, v Jaroměři v léčebně dlouhodobě nemocných. „To první a důležité je třeba úsměv, povzbuzení. Fakt je, že sestřičky mají mnoho práce a někdy na takovou obyčejnou lidskou věc moc času nezbývá."

modlitba, růženec, ruce, víra, náboženství

Své služby nabídla Alena Naimanová nemocnici sama a zpětně nelituje. Přestože mezi pacienty tráví jen dva dny v týdnu, práce prý má smysl. Třeba i proto, že se na ni obrací také nemocniční personál.

„Zatím to jsou věci jako navazování té důvěry, nebo ode mne někdy žádají třeba i nějakou literatury, aby se s některými věcmi mohli seznámit," vysvětluje Alena Naimanová.

Vedení Zdravotnického holdingu Královehradeckého kraje je s působením kaplanky spokojené, o rozšiřování téhle služby i v dalších nemocnicích ale neuvažuje.

V nich podle mluvčí holdingu Magdaleny Doležalové nabízí pacientům něco podobného. „Nemocnice v Trutnově, ve Dvoře Králové nad Labem, v Jičíně i v Novém Bydžově běžně umožňují tzv. spirituální péči. Tedy na vyžádání pacientů návštěvu kněžích a farářů všech církví, které v regionu působí. Samozřejmostí je vytvoření pro ně vhodného a intimního prostředí přímo v nemocnici. V Jičíně se navíc od letošního ledna konají každý týden pravidelné bohoslužby, a to ve spolupráci s Římskokatolickou farností. "

Modlitba (ilustrační foto)

Bohoslužby, a to každý den mimo soboty, nabízí i Fakultní nemocnice v Hradci Králové, která pod krajský Zdravotnický holding nepatří. Pacienti se scházejí v meditační místnosti v pavilonu interních oborů. Kaplana mají v Hradci Králové dlouhá léta, ten současný tam působí od roku 2003.

„Duchovního může kontaktovat sám pacient, jeho příbuzní nebo ošetřující personál. O tuto službu může požádat každý, nezávisle na svých názorech nebo vyznání, tedy i lidé bez vyznání," dodává mluvčí Fakultní nemocnice v Hradci Králové Jakub Sochor.

Podle Asociace nemocničních kaplanů působí momentálně duchovní ve zhruba třicítce nemocnic po celé republice, velké množství je jich hlavně v Praze.

autoři: Milan Baják , PLE
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.