Frau Holle, sněhovou královnu, co trhá peřiny, aby sněžilo, si přivezli musheři Zetkovi ze Švédska

26. duben 2024

Teď se budeme společně s našimi hosty věnovat pejskům a krásnému musherskému sportu. Jelikož zima letos u nás příliš závodům psích spřežení nepřála, například slavný Šediváčkův long  byl kvůli nedostatku sněhu zrušen úplně, tak manželé Zdeňka a Václav Zetkovi z Náchoda vzali svoji psí smečku do světa, konkrétně do Švédska, kde absolvovali tři longové a extrémně těžké závody.

Představil jsem vás dva, ale jednoho člena vašeho týmu jsem nepředstavil. To musíte vy sami.
Zdeňka Zetková: Představuji vám naši psí slečnu, dvouapůlletou Frau Holle. Je to pohádková postava. Slyší na to a jde o fenečku ze Švédska, kterou jsme si loni přivezli a letos už tam s námi závodila. V podstatě vedla se svojí sestrou spřežení a odjela ty dlouhé závody vepředu. Sestra se jmenuje Gretel. Obě mají jména podle pohádkových bytostí. Frau Holle je sněhová královna, ta trhá peřiny, aby sněžilo.

Frau Holle vedla se svojí sestrou Gretel spřežení a odjela dlouhé závody vepředu. Obě mají jména podle pohádkových bytostí.
Zdeňka Zetková, musherka

Václav Zetek: Ukázaly se, že jsou opravdu šikovné, obě lídrovaly už celou přípravu v sezóně a teď se vracely do Švédska, do místa rodiště. Poslední závod se konal nějakých 10 km od jejich rodiště, takže i chovatelka, od které je máme, chodila fandit. Byla na startu i v cíli na nás čekala, to bylo pěkné.

Jak velká je vaše smečka? Teď to možná můžete klidně propojit i s lidskou posádkou, protože vy jste tři, se synem.
Zdeňka Zetková: Ano, my jsme tři.
Václav Zetek: A pejsků máme celkem 15. Z těch je 10 sportovních, kteří jsou teď akční.

Čtěte také

Do Švédska jste letos vyrazili asi na měsíc, byly to celkem tři závody v březnu.
Václav Zetek: Ano, 1. března jsme odjížděli.
Zdeňka Zetková: Jezdíme etapové závody na několik dní. Člověk odjede etapu a vrátí se do místa startu, tam přespává a další den zase startuje. Kdežto ve Švédsku jel manžel dva závody nonstop. Byly to závody na 180 km, vystartuje se, dojede se na checkpoint, což je zhruba po 80 až 85 km. Na checkpointu mají závodníci povinnou pauzu 3 až 6 hodin, to záleží na pořadateli. A proběhne tam i veterinární prohlídka psů. Což tady v Čechách vůbec neznáme. Před závodem přijde skupina veterinářů, kteří prohlédnou pečlivě všechny závodních psy.
Václav Zetek: A ta prohlídka je opravdu pečlivá. Přes packy, poslechnou srdce. A pokud zjistí nějaký problém, okamžitě vám psa vyřadí. Jak se jim něco nezdá, tak pes nemůže startovat.
Zdeňka Zetková: A jakmile přijedete na checkpoint, okamžitě následuje zase veterinární prohlídka. A tam je právo veta veterináře. Když řekne, že pes nebude pokračovat, tak nesmí jet.

Veterinární prohlídka je pečlivá. Pokud zjistí nějaký problém, okamžitě vám psa vyřadí. Jak se jim něco nezdá, tak pes nemůže startovat.
Václav Zetek, musher

Jak dlouho se to jede těch 180 kilometrů?
Václav Zetek: Jeli jsme první závod s tím, že tam nebyla přikázaná povinná pauza na nějakou určitou dobu. Takže tam jsme odpočívali asi dvě hodiny. Závod jsme odstartovali zhruba v šest hodin večer a další den kolem půl desáté dopoledne jsme byli v cíli. Jede se to noc jedete, tam je smůla, že si neprohlédnete žádná panoramata. Zima byla -15 stupňů při tom prvním závodě. Byl to takový, my tomu říkáme beton, protože terén byl těžký pro psy. Člověk musel hodně brzdit, jelikož oni opravdu běželi po zmrzlém, tvrdém podkladu.

To byly dva 180 kilometrové nonstop závody. A pak byl jeden etapový na 120 km. To jela Zdeňka s vámi?
Zdeňka Zetková: Ten jsem jela já na běžkách se dvěma pejsky. Zázemí mi dělali manžel se synem. Vždy to tak máme. Jeden dělá handlera a druhý závodí.

Čtěte také

Vy jste si tedy zimu krásně užili ve Švédsku. Jaká je vůbec ta severská zima?
Zdeňka Zetková: Já mám ráda zimu, všeobecně sníh a vlastně celý měsíc, co jsme pobývali ve Švédsku, tak bylo azuro a sluníčko, teploty ideální 0 až -5 stupňů. Je pravda, že když jsme jeli závod, zrovna konkrétně já, tak jsem zažila všechna čtyři roční období včetně i toho, že přes hory bylo 4 až 5 stupňů nad nulou, což nebylo úplně ideální. Ale do toho i sněžilo.

A do toho jste také bivakovala ve stanu při tom vašem etapovém závodě.
Zdeňka Zetková: Ano, do toho jsem musela bivakovat, což nemám vůbec ráda. Raději pojedu ty kilometry pohromadě, než abych musela bivakovat. Ovšem tentokrát byl ten bivak naprosto luxusní. Měli jsme tam raut uprostřed hor.
Václav Zetek: Tam byl metr sněhu. Když jsem si stoupl vedle cesty, tak jsem zajel po pás do sněhu. Takže to bylo parádní. A také vyhřívaná toaleta tam byla. Na tu se tvořila ráno fronta.
Zdeňka Zetková: Prostě skvělá parta pořadatelů i závodníků. Měli to úžasně připravené.

Raději pojedu kilometry pohromadě, než abych musela bivakovat. Ovšem tentokrát byl bivak naprosto luxusní. Měli jsme tam i raut.
Zdeňka Zetková, musherka

Nastal při závodě nějaký moment, který byl na hraně?
Zdeňka Zetková: Náš letošní moment obou byl, že jsme bloudili.
Václav Zetek: Já hned v prvním závodě a Zdenička ve druhém závodě. Nejhorší je, že koukáte na mapu, na GPSku a najednou vidíte, že odbočí jinam. A nemůžete se hned spojit, samozřejmě. Takže vidíte, že odjíždí, vidíte, jak ztrácí, že se před ni dostávají další závodníci. Ale to ke sportu patří. Je to tam těžké na orientaci a když se chytnete někoho, kdo blbě odbočí nebo před vámi porazí značku, musíte zastavit, kouknout do mapy nebo na GPS a pak se vrátit. Já jsem si letos zajel přes 10 km a přišel jsem tak v tom prvním závodě o třetí místo. Ale ještě jsme to stihli aspoň na čtvrté, takže to dobře dopadlo.

Čtěte také

Zdeňka Zetková: Byly to nervy, protože my jsme přijeli na checkpoint a čekali jsme, že během čtvrt hodiny přijedou, a teď vidíte na tý mapě a GPS, jak se najednou vzdaluje těch 10 km, my to vidíme a zrovna na tomhle závodě bylo špatné pokrytí, takže jsme se nedovolali, a teď jsme seděli se synem a koukali, jak odjíždí úplně jiným směrem, než má.

Co chystáte a plánujete teď? Užijete si vůbec jaro a léto, když máte rádi hlavně zimu a severské sněhové pláně?
Zdeňka Zetková: Určitě si to užijeme. To nebude problém.
Václav Zetek: Manželka už bude teď zase běhat canicrossové závody přes léto s pejsky, ona prakticky připraví všechny lídry pro nás. Potom není problém prostřídat všechny psy z celý osmičky při závodě, což je hodně důležité, protože psi se tam unaví a potřebují se střídat. Je to těžké na ovládání těch psů, když jedete přes hory po stezkách sem tam mezi stromy.

Zdenka a Václav Zetkovi spolu s Jakubem Schmidtem ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Manželé Zdenka a Václav Zetkovi a také jejich Frau Holle tady s námi dnes byli. Mějte se krásně, ať se vám daří. Na shledanou.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související