Pavel Jirsa, náčelník krkonošských záchranářů: Když se nemůže lyžovat, tak je zima na horách smutná

29. leden 2021

Vydáme se do našich nejvyšších hor, do Krkonoš, kde letos hledá útěchu a zábavu opravdu hodně lidí vzhledem k tomu, že se nic moc jiného příliš dělat nedá. A poradit si s tím musí i tamní horská služba, kterou právě v Krkonoších vede náčelník Pavel Jirsa.

Pavel Jirsa ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Pavel Jirsa

náčelník Horské služby Krkonoše. Od dobrovolného člena a sezonního záchranáře se v roce 1996 stal profesionálním záchranářem. Absolvoval také kurs leteckého záchranáře. Skloubil tak profesi i své koníčky, protože mezi jeho hlavní zájmy patří lyžování, horolezectví, skialpinismus a horská cyklistika.

Jaká je vůbec letošní zima na horách? Tolik sněhu vás, jako horala, muselo potěšit, ne?
Co se týká sněhu, tak to nás určitě těší. Ale na druhou stranu kvůli některým omezením je ta zima taková smutná. Je úplně jiná, než bývá zvykem. Protože se nedá lyžovat, tak je zima smutná.

Čtěte také

Ale hory paradoxně zažívají opravdu hodně velký nápor turistů, kteří tam míří hlavně o víkendech. Může to být problém?
Správně jste zmínil, že lidé přijíždějí především o víkendech, v týdnu tolik zásahů nevykazujeme. Určitě nám ubylo lyžařských zásahů, kterých bylo jen několik za těch pár dnů, kdy byly v provozu některé areály. Přibylo nám víc úrazů z pěší turistiky a navíc se naše zásahy přesunuly víc do vyšších poloh hor.

Překvapuje vás, že lidé míří na hory?
Já se ani nedivím, chápu, že každý by se rád po týdenním shonu podíval někam ven a trochu se vyvětral. A naše Krkonoše k tomu vybízejí.

Stává se, že se lidé omlouvají za svoje chování a nedostatečnou přípravu na túru. Je to pěkné, když se potom někdo takto ozve.
Pavel Jirsa, náčelník Horské služby Krkonoše

Už jste v letošní zimní sezóně zaznamenali i nějaký vážnější úraz?
Tak z té pěší turistiky neřešíme jen úrazy, ale samozřejmě i nějaké pátrací akce, kdy lidé bohužel zabloudí. A vzhledem i k vývoji počasí v letošním roce, tak jsme řešili spoustu zásahů, kdy se lidé vyčerpali, nemohli dál nebo byli špatně oblečeni. Takže v tomto smyslu bylo zásahů naopak určitě více než jindy.

50 horských záchranářů a 25 lavinových psů právě trénují v Krkonoších

Snad všichni jsme zaznamenali, že někteří návštěvníci přijedou do hor a myslí si, že mohou vyrazit na túru v teplákách a teniskách.
I takové zásahy máme, pravděpodobně to jsou nováčci na horách. Ale v každém případě podcenili přípravu pohybu v horách. A bohužel to není ojedinělý případ. Lidé podcení onu túru, kterou si naplánují, protože v uplynulém týdnu napadla spousta nového sněhu, turistům se to boří, když jdou pěšky, brzy se vyčerpají, začnou prochladávat a následně jim musíme pomoci. A to souvisí i s nevhodným oblečením.

Čtěte také

Údajně se vám potom lidé, kteří vyrazili nevhodně oblečeni na Sněžku, omluvili za to, že jste za nimi museli vyrazit.
Stává se to, není to ojedinělé, kdy se lidé omlouvají za svoje chování a nedostatečnou přípravu. Ale je to pěkné, když potom někdo takto ozve.

Ubylo tedy úrazů na sjezdovkách, ale přibylo pátracích akcí, asi také kvůli rostoucí oblibě skialpinismu?
Pátrací akce máme také, ale naše zásahy u úrazů se především přenesly z těch lehčeji řešitelných míst, které jsou na sjezdovce, kam dojedeme nějakým transportním prostředkem či technikou, do vyšších částí hor, kde je přístup daleko horší. A taková akce potom vyžaduje samozřejmě víc času i záchranářů.

Náčelník horské služby Krkonoše Pavel Jirsa

Jak se tedy mají lidé správně chovat na horách, abyste je nemuseli hledat a zachraňovat?
Horskou túru bych rozdělil na tři části. První část je přípravná, kdy by si každý měl zvolit správnou trasu, nejlépe podle nejslabšího účastníka, který tam vyráží. Aby na to fyzicky všichni samozřejmě měli. Dále by si měli všichni zjistit počasí, které v den túry bude. Potom je třeba si dát do mobilu číslo na Horskou službu, které je 1210, nebo si nainstalovat aplikaci Záchranka, která nám značně ulehčuje určení místa, kde dotyčný žádá o pomoc.

Moderní aplikace nám pomáhají. Je dobré, než lidé někam vyrazí, aby měli mobil plně nabitý. A pokud mají i powerbanku, pak jedině dobře.
Pavel Jirsa, náčelník Horské služby Krkonoše

A když se vydáváte na túru, tak někoho informujte, kam jdete, kde se budete pohybovat. Druhá část je pak samotná túra, kdy by všichni měli být dobře vybaveni, měli by mít kvalitní oblečení a obuv, nějaké jídlo s sebou, neměli by se na túru vydávat sami, nejlépe ve třech. A třetí část túry znamená, že když se člověk vrátí, tak opět dát někomu vědět, že kde se bude pohybovat. Jakoby se odhlásit z túry, dát vědět, že jste zpátky a v pohodě, že vás nikdo nemusí hledat.

Naplánovat si vše. Prostě nechodit jen tak bez přípravy.
Ano, přesně tak.

Čtěte také

A co se týče vhodného oblečení? Dobré boty, to je asi základ, teplé ponožky a možná si vzít i do batohu nějaké náhradní věci, třeba svetr navíc?
Oblečení do hor je nyní vyrábí velmi kvalitní, materiály se neustále zlepšují, a je dostupné všude. A je třeba si vzít opravdu náhradní věci, člověk se může zpotit a potom v mokrém oděvu začne rychleji prochladávat, proto je dobré se převléknout. Je nutné teď počítat i s tím, že jsou momentálně zavřené chaty, otevřena mají pouze výdejní pouze okýnka. Tedy není moc kde se úplně ohřát. Důležité je především vybavení a je dobré je mít i pití a něco k jídlu s sebou.

Přeji všem, ať si užijí zimní hory, když je pěkné počasí. Ať se do Krkonoš klidně vydají, ale jsou opatrní a řídí se radami záchranářů.
Pavel Jirsa, náčelník Horské služby Krkonoše

Když jste zmiňoval různé mobilní aplikace, které službu záchranářům usnadňují, tak musíme připomenout, že se baterie telefonu v zimě rychleji vybíjí a to nás může zaskočit. Takže je možná dobré vzít si s sebou powerbanku nebo nějaké náhradní nabíjení.
Určitě. Tak to je jedině plus, když se dá mobil dobít. A je dobré, než lidé někam vyrazí, aby byl mobil plně nabitý. A pokud mají nějakou powerbanku, potom jedině dobře.

50 horských záchranářů a 25 lavinových psů právě trénuje v Krkonoších

Máte na závěr vzkaz pro turisty, kteří se chystají k vám do hor?
Ať si to lidé užijí, když je pěkné počasí. Ať se do hor klidně vydají, ale jsou opatrní a řídí se radami, které jsme jim dnes tady uvedli.

Naším hostem byl náčelník Horské služby Krkonoše Pavel Jirsa. Děkuji za rozhovor a rady, které jsme lidem poskytli. A přeji vám, aby lidé vaši pomoc potřebovali co nejméně.
Děkuji a přeji všem pěkný den, na shledanou.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související