Nové Centrum architektury, azyl pro labutě malé a kraj už zná Podnikatele roku. NEJ reportáže týdne

Každý týden pro vás v Českém rozhlase Hradec Králové připravujeme aktuality a zajímavosti ze společenského i kulturního života v Královéhradeckém kraji. Které reportáže vzbudily na sociálních sítích za posledních sedm dní největší pozornost? Tady jsou pěkně pohromadě. To nejlepší na našem webu.

Čtěte také

V Hradci Králové začalo fungovat krajské Centrum architektury. Sídlí v Galerii moderního umění na Velkém náměstí a je prvním mimopražským zařízením svého druhu v Česku. Zřizuje ho Královéhradecký kraj a využívat ho budou moct samosprávy obcí a měst v celém regionu. Pomůže jim třeba při přípravách architektonických projektů.

„Tím, že je první, tím že jinde nic podobného neexistuje, tak tím je daná jeho jedinečnost. Byť na druhou stranu jsme trochu inspirování některými příklady ze zahraničí a zároveň i pražským Institutem plánování a rozvoje a Centrem architektury a městského plánování. My máme vlastně podobný plán činnosti,“ vysvětluje vedoucí nového Centra architektury Michal Kudrnáč.

Čtěte také

Dnes se v Safari parku Dvůr Králové vypravíme za labutěmi. Dokonce za druhem, který nemá s africkým kontinentem nic společného. Na otázku jak se stalo, že na Afriku specializovaná zoo poskytla azyl labutím malým ze severu Evropy, odpověděl redaktorce Daně Voňkové zoolog Michal Podhrázský.

Přijďte se na labutího „útěkáře“ a jeho družku podívat. Ve dvorském safari parku budou k vidění do příchodu jara, pak se vrátí do ZOO Hluboká. A jak je to se známou labutí věrností? Jisté je, že zůstávají spolu hlavně při hnízdění. Ale jako všechno i labutí věrnost má své výjimky.

Čtěte také

Podnikatelem roku v Královéhradeckém kraji je Libor Burian ze společnosti Matrix, mimo jiné významný propagátor dřeva jako klíčové obnovitelné suroviny státu. Vítěze soutěže vyhlásil hejtman Martin Červíček z ODS.

„Předně chci říci, že jsme krásným místem pro život. A to nejen díky regionu, ve kterém se nacházíme, ale samozřejmě i díky fungující ekonomice, hospodářství a vůbec podnikání v našem kraji. A to vše není samo sebou, to je dáno nejen lidmi, kteří zde pracují, ale i o těch lídrech, kteří se podílejí na tom rozvoji,“ nejen vítěz, ale i všichni další úspěšní podnikatelé v Královéhradeckém kraji si podle hejtmana Martina Červíčka z ODS zaslouží uznání a poděkování za to, jak se lidem v kraji žije.

autor: baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.