Zažít rozkoš na jazyku? Nezapomenutelné pralinky si můžete připravit i vy doma. Poradíme jak na to

14. únor 2024

Naším hostem je Michaela Nývltová, majitelka pralinkárny Mia Chocolat v Hradci Králové. Žena, která se pustila do výroby nádherných, ručně malovaných čokoládových pralinek. Váháte, jestli se vůbec zakousnout, protože je to i pastva pro oči. Pralinky se staly jejím životním osudem.

Když mluvíme o pralinkách, tak se mi hned vybaví moje babička, která měla rumové pralinky vždy doma k dispozici. Proč má pralinka tohle své označení? A je to tedy správný pojem pro plněný čokoládový bonbon?
Je to tak, setkávám se s tím často, když k nám chodí zákazníci, kteří si všimli, že se už rumové pralinky nevyrábí. Nicméně samotné slovo pralinka má velmi zajímavý původ až v 17. století ve Francii. Tenkrát bylo slovo pralines spojeno s cukrovými, karamelizovanými mandlemi a nějaký šéfkuchař je vyráběl na počest jistého francouzského vojevůdce.

Hodně pracuji s ovocem, s ořechy, alkohol do pralinek také přidávám, ale klasickou rumovou pralinku asi už nechám spát.
Michaela Nývltová, majitelka pralinkárny

A postupně se pojem pralines rozšířil víceméně na vše obalené v čokoládě a až do dnešní podoby, kdy je to čokoládová skořápka uvnitř naplněná jakoukoliv náplní. Jsou jich tisíce druhů. Je to na fantazii každého, čím si chce pralinku naplnit. Čokoláda nabízí neskutečně mnoho možností, co s ní dělat, jak ji vytvarovat a dekorovat.

Michaela Nývltová a její pralinky ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Chtějí po vás lidé i tu klasickou rumovou pralinku?
Naštěstí ne, ani ji u mě zatím nenajdou. Hodně pracuji s ovocem, s ořechy, alkohol do pralinek také přidávám, ale klasickou rumovou pralinku asi už nechám spát. Věřím, že dnes už existuje spousta lepších variant.

Čtěte také

Vaše pralinky vypadají trošku jako duhová kulička. Ale základem je asi hnědá čokoláda.
Základem je čokoláda. Pracuji s čokoládou hořkou, mléčnou i bílou. A barevný, lesklý povrch pralinky se vyrábí z kakaového másla, které je běžnou součástí čokolády. Pouze se prodává zvlášť a je obarveno malinkým množstvím potravinářské barvy. Udělá to nádherný efekt.

Jaká byla vaše cesta k pralinkám?
V podstatě to byla asi osudová náhoda, protože já nemám žádné cukrářské vzdělání, ani jsem se nikdy v tomto oboru nepohybovala. Mám vystudovanou fakultu informatiky a managementu v Hradci Králové a víceméně jsem celé dny trávila u počítače. Ráda něco tvořím a vidím výsledek. Ať už to bylo programování nebo tvorba foto knížek.

Moc mě naplňuje, když si lidé přijdou koupit pralinku a následně se za pár minut vrací pro další. Že jim moc chutnala.
Michaela Nývltová, majitelka pralinkárny

Na mateřské jsem se pak dostala k pečení dortů, což mě začalo moc bavit. A jedna moje kamarádka mne v osudový den před 2,5 lety oslovila, že by na jednu akci potřebovala vytvořit pralinky. Ale já vůbec netušila, jak se to dělá. Ovšem řekla jsem jí, že si zjistím informace, jestli by to šlo. Otevřela jsem internet a hodiny zírala, co všechno je možné s čokoládou dělat.

Čtěte také

Naprosto mě to uchvátilo a rozhodla jsem se, že se to musím naučit. Založila jsem svoji první formu, koupila první čokoládu a začala doma experimentovat. Neměla jsem tenkrát pořádné vybavení, nicméně pralinky se docela povedly. Měla jsem obrovskou radost a hned jsem přemýšlela, co vylepšit.

Měla jsme hezkou zpětnou vazbu od rodiny i přátel, a to mě motivovalo se do té problematiky ponořit ještě hlouběji. Až jsem se přihlásila na profesionální kurz. Pak jsem se teprve rozhodla pralinky nabídnout i veřejně na různé akce. Stále mě to moc baví a strašně mě naplňuje, když si lidé přijdou koupit pralinku a následně se za pár minut vrací pro další. Že jim moc chutnala.

Pojďme poradit, co k výrobě takové pralinky potřebujeme? Nějakou silikonovou formičku nebo tvořítka na led?
Silikonové formě bych se vyhnula. Ale než se dostanu k formě, tak bych řekla, že je optimální začít právě teď, protože takové léto není pro práci s čokoládou příliš vhodné. Ideální teplota v místnosti je 18 až 20 stupňů Celsia.

Čokoládu si musíte nejprve rozehřát a vytemperovat tak, aby byla dobře připravena pro další práci. Aby nám správně zatuhla.
Michaela Nývltová, majitelka pralinkárny

Pokud chceme dosáhnout toho, aby byla pralinka hezky lesklá s pěkným dekorem, tak určitě koukněte po polykarbonátové formě z tvrdého pevného plastu. Pro začátek vybírejte spíše formy bez větších vzorů, hladké. A ještě než začneme s formou pracovat, tak je potřeba každičký důlek ručně vyleštit tamponkem s alkoholem, abychom formu odmastili. Pak se pralinka pěkně vyklopí.

Čtěte také

Důležitá bude jistě kvalitní čokoláda. Jakou zvolit?
Dobrou pralinku dělají kvalitní suroviny, na nich určitě nejde ušetřit. Doporučuji koupit kvalitní čokoládu ve formě peciček, ideálně v originálním obalu, na kterém bude uvedena i temperační křivka čokolády, která nám udává, jakým způsobem s čokoládou pracovat tak, aby byla vhodně připravena pro tvorbu pralinek nebo jakéhokoliv čokoládového výrobku.

Co se týče samotné kvality čokolády, je samozřejmě důležité, aby nám chutnala. Ale podívejte se i na složení, protože kvalitní čokoláda by měla vždy obsahovat jen kakaovou hmotu, kakaové máslo, cukr, případně vanilku. U mléčné čokolády ještě přibývá mléko. Pokud ovšem vidíte ve složení čokolády nějaké další složky, jako třeba palmové oleje a dochucovadla, tak takové čokoládě se obloukem vyhněte.

Čtěte také

Při výrobě, jakou první, jednoduchou pralinku zvolit?
Svoji první pralinku jsem dělala z bílé čokolády s malinovou náplní. S cukrem si uděláte malinový rozvar, rozvaříte s kvalitní plnotučnou smetanou a to nalijete na čokoládu, rozmícháte a vznikne vám náplň.

Dáte ji do cukrářského sáčku a pak čokoládové skořápky ve formě plníte. To je nejjednodušší postup, já jsem tak začínala, a myslím si, že to zvládne každý.

Takže nejprve naliji čokoládu do důlků formy, nechám ji zatuhnout a pak tam dám náplň?
Čokoládu si musíte nejprve rozehřát a následně vytemperovat tak, aby byla dobře připravena pro další práci, aby nám správně zatuhla. Nalijeme ji do formičky, zaplníme veškeré důlky a formu otočíme. Čokoláda nám vyteče a ve formě zůstanou jen čokoládové skořápky. Ty necháme zatuhnout, pokud je čokoláda správně vytemperovaná, mělo by stačit pár minut.

Jana Kudyvejsová a Michaela Nývltová a její pralinky ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

A pak už dáváme náplň?
Když pralinku plníme, musíme si dát záležet na tom, abychom náplně nedali moc. Naplníme milimetr pod okraj čokoládové skořápky a necháme zatuhnout. Následně si opět rozehřejeme a temperujeme čokoládu, nalijeme ji na formu s náplní a stěrkou setřeme. A čokoláda nám vytvoří zespodu pralinky jakési víčko, díky kterému náplň nevyteče.

Celou pralinkovou radioporadnu s Michaelou Nývltovou si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související