Milovníci běžek nemusí za kvalitní tratí až do vysokých hor. Stačí přijet do Vejsplach

23. leden 2018 10:40

Kde je čeká denně upravovaný areál i s osvětlením? Ve Vrchlabí. Členové běžeckého klubu tady denně upravují tratě. Lyžovat je možné až do osmé hodiny večer. Letošní teplá zima ale zatím nedovolila vyrobit takové množství technického sněhu jako třeba vloni. Děla byla podle správců areálů v provozu zatím pět dní. Tratí ale běžkaři mají k dispozici hned několik. 

S Romanem Charvátem, který má areál pro běžkaře ve Vejsplaších na starosti stojíme uprostřed tratí. „Pokud jde o zasněžování, tak bylo sice pár mrazivých dnů, u nás tady v podhůří mrzlo čtyři pět dnů před Vánocemi, kdy jsme nastříkali nevelkou část běžeckých tratí, která pak při oblově po Vánocích vydržela. Teď k tomu přidáváme dalších asi 300 metrů. Oproti loňsku máme nastříkáno asi tak jednu třetinu těch tratí."

Čtěte takéBěžecký areál ve Vejsplaších

Aktuálně tady vyrábí sníh čtyři sněžná děla. Jaké jsou ideální podmínky, kdy ta děla mohou být v provozu?

„Zasněžovat se dá tak od mínus čtyř, pěti stupňů. Ale ideální je tak patnáct pod nulou a minimální vlhkost. Tratě se snažíme upravovat v podstatě každý den. Aby bylo ráno pěkné lyžování," vysvětluje Roman Charvát.

Běžkaři tu teď mají k dispozici 7 kilometrů tratí. Kromě toho sem ale mohou přicházet i večer.

„Pod umělým osvětlením je v tuto chvíli asi 2,5 kilometrů tratí. Svítíme každý večer do 20:00 hodin. Chtěl bych poprosit všechny, kdo sem chodí běžkovat, aby po té 20. hodině, kdy se zhadne, už po trati nejezdili. Protože pak probíhá úprava tratí," doplňuje Roman Charvát.

Běžecký areál ve Vejsplaších

Lukáš Neklan, který bydlí ve Vrchlabí, chodí do Vejsplach každý den. „Záleží na počasí a jak jsou zdravé děti. Ale když se to podaří, tak dám děti do školy a jedu si sem dát dva tři okruhy a pak jedu do práce. Projeli tady další kilometry tratí, takže jsem byl úplně nadšený. Nevěděl jsem kam dřív odbočit. Jezdil jsem okolo lesů, všude nahoře, prostě nádhera. Člověk nemusí jet nahoru do Jizerek, nemusí jet do hor na Mísečky. Jezdí tady lidé z okolí, jsou tady ale vidět i auta ze Středočeského kraje nebo z Prahy. Je to o tom, že je to tady dostupné."

Loni se tady ve Vejsplaších lyžovalo do začátku dubna. Jak to bude vypadat letos, tak to bude pochopitelně záležet na aktuálním počasí.

Spustit audio

Související