Krkonošské muzeum ve Vrchlabí už je poloprázdné. Na jaře příštího roku ho čeká rozsáhlá přestavba

29. listopad 2017 11:45

Pracovníci krkonošského muzea ve Vrchlabí finišují s vyklízením prostor objektu. Stěhují celé sbírky, nábytek a především knihovnu. Zbývá ještě měsíc, aby se vše stihlo vyklidit. Předmětů je mnoho a s většinou z nich se musí zacházet velmi opatrně. 

Veškeré věci najdou své prozatímní místo v objektu bývalé hasičské stanice. Tam od nového roku začne částečně fungovat i muzejní knihovna.

Vešli jsme do knihovny krkonošského muzea, kde knihovnice Lenka Vejnarová ukládá do krabic knihy: „Celkem je tady v knihovně 40 000 svazků. Nevím přesně kolik nám ještě zbývá, ale vidíte, že to jsou asi 4 regály. Takže většina knih už je narovnána v krabicích. Je to skutečně běh na dlouhou trať. Dalo by se řict, že nám teď každá kniha doslova prošla rukama."

Jsou tady i nějaké vzácné svazky?

„Jsou to takzvané staré tisky. Nejstarší knihy jsou ze 16. století. Máme tady například Lutherovy bible. S nimi je nejlépe zacházet v rukavičkách. A ukládat je tak, aby se nepoškodily. Ale tyto vzácné knihy budou zase vyloženy z krabic. Ty budou v nových prostrách umístěny v prachotěsných skříních," doplňuje Lenka Vejnarová.

Knihovna Vranovice

Z knihovny jsme se přesunuli na chodbu muzea. Jsou tu holé stěny, obrazy jsou sundány. Je tu spousta krabic a přepravních beden.

„My už jsme z této chodby vlastně odstěhovali vše, co musí přijít pryč. Byl tady takový otevřený depozitář, byl tu umístěn lidový malovaný nábytek, který tady nemlže v době rekonstrukce zůstat. Ten už je přestěhován a zůstávají tu jen drobné věci, které ještě přestěhujeme. Takže je v podstatě už vše hotovo," říká Blanka Zázvorková, ředitelka Krkonošského mueza ve Vrchlabí.

Většina předmětů tedy najde dočasný domov v bývalé vrchlabské hasičárně.

„My jsme byli překvapeni, jak je ten objekt rozlehlý. Nejen, že se tam vejdou všichni odborní pracovníci se svými kancelářemi, bude tam v provozu konzervátorská dílna, bude tam veřejnosti přístupná badatelna s regionální knihovnou," vysvětluje Blanka Zázvorková.

Pracovníci muzea plánují, že veškeré předměty budou mít z budovy muzea odstěhovány do konce letošního roku.

Budova Krkonošského muzea ve Vrchlabí
Spustit audio

Související