Londýn i Paříž mají smůlu. Nejvíc obrazů světoznámé umělkyně Míly Fürstové uvidíte v Hradci Králové

3. duben 2024

Světově uznávaná grafička a malířka Míla Fürstová žije a tvoří v Anglii. Její díla vlastní slavné osobnosti, včetně britské královské rodiny. Pro populární kapelu Coldplay navrhla grafickou podobu jejich šestého studiového alba v podobě andělských křídel. A ilustrovala i knihy nejvýznamnějších českých autorů: Kytici Karla Jaromíra Erbena, Babičku Boženy Němcové a Máj Karla Hynka Máchy.

Míla Fürstová se narodila v Pelhřimově, ale velkou část dětství prožila v Hradci Králové. Tak vítejte doma, v Hradci Králové.
Děkuji, jsem moc ráda doma. Vzpomínky na Hradec Králové mám krásné. Od dvou let jsem tady vyrůstala. Chodila jsem na zdejší lidovou školu umění v Habrmanově ulici. Mám to tady opravdu moc ráda a minimálně třikrát do roka se do Hradce vracím. Mám tady maminku, jsem tady doma, miluju to tady.

Mé dílo je určeno pro všechny lidi a snad ještě víc pro děti. Vidím sama sebe, jak jsem v lidušce seděla jako holka a chtěla být umělkyní.
Míla Fürstová, světoznámá výtvarnice

Minulý týden zase zdejší ZUŠ Střezina připravila vystoupení své taneční dílny. A děvčata předvedla choreografie, které jsou inspirované vašimi obrazy.
To je nádherné. Já jsem z toho nadšená, ani to nedokážu popsat. A velkou moji výstavu v Hradci Králové už připravujeme přes dva roky. Mám velké štěstí, že v Muzeu východních Čech je ohromně entuziastický tým. Je to prostě nádhera. A pořád se přibalují nové a nové nápady. A jak se do toho podařilo zatáhnout děti, tak to jsem nadšená. Protože své dílo vnímám, že je prostě určeno pro všechny lidi a snad ještě víc pro děti. A vidím sama sebe, jak jsem v lidušce seděla jako holka a chtěla být umělkyní. Jen, kdyby mi má sudička řekla, že se mi tohle všechno stane, tak bych jí odpověděla, že se snad zbláznila.

Taj jemnosti aneb Návraty domů - výstava Míly Fürstové v Hradci Králové

Chystáte v Hradci Králové velkou retrospektivní výstavu v Muzeu východních Čech. K tomu ještě předtím bude ve čtvrtek 4. dubna promítání filmu Křídla pro Coldplay v hradeckém kině Bio Central, odkud půjde průvod na vernisáž do muzea. Úžasná věc.
Já to vůbec nechápu, že se tohle všechno podařilo, ale jsem za to strašně ráda.

Vy žijete a tvoříte v Anglii. Jak všechna ta díla přivezete do Hradce?
Mám tu výhodu, že má díla jsou na papíře, tudíž jsou skladnější. Takže jsme zvolili různé cesty, o kterých ale nemůžu moc povídat. Někdy ty cesty na finální výstavu vypadají velmi neprofesionálně. Ale já to mám ráda. Je to všechno od srdce, je to rukama dělané a tak to má být. Jsme šikovní Češi a nějak to sem prostě dopravíme.

Koho mé obrazy zajímají, tak jich neuvidí víc v Londýně ani v Paříži, ale tady v Hradci Králové. Dohromady to bude přes 100 děl.
Míla Fürstová, světoznámá výtvarnice

Budou na výstavě i slavná Andělská křídla, která jsou stále ohromným lákadlem díky přebalu desky skupiny Coldplay?
Budou tady, přivezli jsme je. Dokonce originál, který mám naskenovaný, protože předtím nebyl vystavený. Pro mě je ta hradecká výstava srdeční záležitost, nikdy jsem neměla tolik děl svých pohromadě za 20 let. Takže koho mé dílo zajímá, ten víc neuvidí v Londýně ani v Paříži, ale tady v Hradci Králové. Je k vidění úplně vcelku. Dohromady to bude přes 100 děl.

Čtěte také

A celkově máte spočítáno, kolik jste už děl vytvořila?
Já to ani nepočítám. Jsem docela pracovitá česká žena, dělám všechno ručně, ale za těch 20 let toho bude hodně.

Spolupráce se skupinou Coldplay berete jako milník, který nastartoval vaši kariéru?
Dá se to tak říci. Nebo spíše, prostě mě povznesl na jinou rovinu. Svět se o mé práci dozvěděl a mě to jako umělce posunulo. Byla to ohromně zajímá spolupráce.

Co vás napadá, když slyšíte Coldplay?
Já jsem s nimi v podstatě dva roky tajně žila. Poslouchala jsem jejich album ještě než ho pustili do světa. Jako kdyby to byli mí bráchové.

Dva roky jsem s Coldplay tajně žila. Poslouchala jsem jejich album ještě než ho pustili do světa. Jako kdyby to byli mí bráchové.
Míla Fürstová, světoznámá výtvarnice

Jak došlo k té spolupráci? Oni vás oslovili sami?
Oni mě oslovili a bylo to zvláštní, protože oni už několik let předtím sbírali má díla. Jednou šel můj agent Fraser v Londýně do domu jednoho z členů kapely a tam viděl, že v hlavní hale visí mé dílo. A ptal se, vy znáte Mílu? Dostal odpověď, že osobně ne. A ty ji znáš? Seznámíš nás? Tak to vlastně začalo.

Míla Fürstová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

A následovala dvouletá spolupráce?
Téměř dvouletá, protože já jsem pro ně dělala i všechny singly. Vyvíjelo se to, jelikož zpěvák a kytarista Chris Martin měl svoji představu, nevěděl o křídlech, o těch jsem věděla jen já. On chtěl, aby to byli plovoucí tuleni. Ale docela rychle zjistil, že se mnou bude těžká práce. Ale zase jsem vděčná, že od té spolupráce neodstoupil a dohodli jsme se, že on se musí sblížit s mým dílem a já zase s jejich. Oni si vyvěsili má díla všude ve svém studiu, bylo jich tam asi 25. A pronikali do něj. Chrise to táhlo k dílu, které se jmenuje Blue Dream III, Modrý sen, které má právě taková křídla propletená z lidských příběhů. A pak už mi jen řekl, Mílo, prosím tě, ty si stejně budeš dělat, co chceš. Tak prostě vezmi ta křídla a nějak si s tím pohraj. Já mu tenkrát volala ještě do Los Angeles a říkám, Chrisi, udělám ti motiv, který bys chtěl. Ale on na to, ne, prosím tě, udělej to, jak to chceš ty. A to bylo perfektní, protože umělci si musí věřit.

To bylo od něj nejen velmi velkorysé, ale také velmi prozíravé. Teď mě vlastně napadá, že když oni měli ve studiu rozvěšeny vaše obrazy, tak i v té jejich muzice se vaše umění odráží.
Ano, tam se stala taková věc, že mi volal můj agent Fraser, když byl konec nahrávání alba, protože on se dojetím rozplakal. Na albu přibyla jedna skladba, A Sky Full Of Stars. A to bylo dílo, kde mám na obraze velkou oblohu, která je udělaná jako autoportrét ze souhvězdí. Nejsou tam reálná souhvězdí, ale z vlastního života. A on byl přesvědčený, že na začátku, když to album vznikalo, tak tam ta písnička nebyla. Dostala se tam až potom, co žili ve studiu s mými díly.

Královna Alžběta si mohla na Cheltenham Ladies' College vybrat dárek a ona si vybrala mou grafiku. Tak jsem byla pozvaná i k ní na oběd.
Míla Fürstová, světoznámá výtvarnice

Mám tady před sebou člověka, který ovlivňuje i světovou hudbu, dá se říct.
Tak obloha je samozřejmě všude, ale ti, co znali podrobnosti, tak ty spojitosti samozřejmě vidí.

Čtěte také

Na Wikipedii jsem našel, že si vaše díla do sbírky pořídili třeba Elton John, Mic Jagger nebo filmový režisér James Cameron. A co britská královská rodina?
Královna Alžběta, úžasná žena, přijela na Cheltenham Ladies' College, kde jsem byla jako hostující umělec několik let. A má role tam byla inspirovat mladé studentky. Vystavěla jsem tam grafický ateliér. A královna si mohla tenkrát vybrat od školy dárek a ona si vybrala mou grafiku. Takže jsem byla pozvaná i k ní na oběd. Prostě jsem zažila takové věci, že se někdy musím štípnout, jestli se mi to nezdá.

Už jsme připomněli promítání snímku Křídla pro Coldplay v kině Bio Central v Hradci Králové. Co je to za film?
Je to film právě o mé spolupráci s Coldplay. Také se to točilo asi dva roky. Myslím, že režisér Peter Hirjak udělal velmi upřímný film, který chytne za srdce. Jen, na to čtvrteční promítání už máme jen čekací listinu, protože lístky jsou rozdané. Ale muzeum slíbilo, že těch projekcí bude několik. Určitě bych srdečně pozvala Hradečáky a všechny, kdo poslouchají, ať se přijdou podívat.

Jakub Schmidt a Míla Fürstová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Zveme i ve čtvrtek 4. dubna na vernisáž vaší velké výstavy v Muzeu východních Čech v Hradci Králové.
Výstava potrvá až do konce října, takže je to pro mě velká událost.

A velký návrat Míly Fürstové do Hradce Králové.
Děkuji vám.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související