Martina Beková: Při nádherném nálezu bronzového, 3000 let starého meče, jsem málem omdlela

27. listopad 2019

Teď budeme mluvit o nejnovějších archeologických nálezech na Rychnovsku. Protože tam se pořád něco děje a pořád něco nového archeologové objevují. Kdo o tom všem ví nejvíce, to je archeoložka Muzea a galerie Orlických hor v Rychnově nad Kněžnou Martina Beková. 

Jaká pro vás byla letošní kopací archeologická sezóna?
Ta sezóna ještě úplně neskončila, protože teď chodí státní peníze, tedy se naopak spousta věcí otevírá a u staveb na začátku jsme zrovna my. Takže jsme právě zahájili výzkum v Domašíně na obchvatu. Naše sezóna bude končit až tak 23. prosince. Nebo až zamrzne.

PhDr. Martina Beková ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Potom na to vzít bagr. Protože já si pamatuji, že jsem vás jednou sháněl a kolega mi řekl, paní Beková tady není, ta bagruje.
Ne, já jen pasu bagr, já nebagruji (smích).

Čtěte také

A co to znamená pást bagr?
Když pasu bagr, tak se snažím společně s bagristou udělat takovou skrývku, aby byla akorát pro archeologický výzkum a rovnou naznačila všechny nálezy, abychom s tím pak měli méně práce.

Tak už víme co to znamená, když Martina Beková pase bagry. Co se vám tedy letos povedlo nejzásadnějšího na Rychnovsku?
Samozřejmě nádherný nález bronzového meče, který je asi 3000 let starý. Ale ten nesouvisí přímo s mojí prací výzkumnou, ale souvisí trochu s prací s lidmi. Má to docela pohnutou historii, protože meč nalezl někdo, kdo o tom vůbec nic nevěděl a především nevěděl, co má v ruce. Ale naštěstí, protože se zná léta s vyškoleným detektorářem, který nám pomáhá, který s námi spolupracuje na výzkumech, tak ten okamžitě udělal takovou první záchranu. Vysvětlil mu, co má v rukou, zajistil nálezové okolnosti a neprodleně mi zavolal a meč okamžitě předal.

 3000 let starý bronzový meč nalezený na Rychnovsku

Co jste na to říkala, když jste to viděla?
Málem jsem omdlela (smích). Je to taková třešnička na dortu, protože samozřejmě na mečích nestojí historie našeho regionu, ale je to něco naprosto luxusního a nádherného. Opravdu je málo archeologů v poslední době, kterým by něco takového přibylo do sbírky.

Podařilo se už něco takového najít i na Rychnovsku nebo to je zcela výjimečné?
Ano, povedlo se. Před 125 lety.

Archeologický nález na Rychnovsku

V čem je největší historická hodnota onoho 3 000 let starého meče?
Meč je luxusní vlastně vždycky. I dnes je luxusní záležitostí. Ale byl zejména v době svého vzniku. To neměl kdekdo doma, to byla skutečně záležitost nějaké elity. A pokud se toho meče potom někdo vzdal a my si myslíme, že se ho prostě dobrovolně vzdal, tak to bylo velké gesto. A jistě se za tím skrývá nějaký příběh.

Čtěte také

Byl to meč kterým se bojovalo?
Myslím si, že ano, protože nese stopy opotřebení. My ho ještě ale musíme dát k podrobnější analýze. To bylo jen tak na první pohled, protože měl prasklou rukojeť. Myslím si, že se s ním bojovalo.

V jakém stavu je po těch neuvěřitelných 3 000 letech?
Máme kliku, že je bronzový, protože v době bronzové ještě se železem neuměli a bronzy jsou obecně ve stavu dobrém. Takže je na něm trošku nějaký výkvět, který náš konzervátor bez potíží odstraní. Ale bronzy se dochovávají obecně dobře, takže on se také dochoval velmi pěkně. Stále ještě je ostrý. (smích)

 3000 let starý bronzový meč nalezený na Rychnovsku

Co se s ním děje teď? Je tedy v rukou odborníků, archeologů.
Momentálně čekáme na rozhodnutí kraje, protože mám informace, že nálezce měl požádat o odměnu. Až toto kolečko proběhne, tak bychom meč rádi nejdříve podrobili nějakým analýzám. Potom by to měl projít konzervací a samozřejmě bychom ho rádi vystavili.

Kdy byl vlastně meč nalezen?
První víkend v listopadu. Je to docela čerstvé.

A můžeme říct, kde je to místo?
To neřeknu. (smích) Protože musíme naleziště chránit, aby tam náhodou ti, kteří nespoluprací s muzeem, nevyrazili.

Archeologové Muzea a galerie Orlických hor stále odkrývají nové stránky naší historie

Tak řeknete pravidla co dělat, když třeba něco takového náhodou objevíme. Protože něco podobného se stalo i nedávno na Náchodsku. Tam se objevily zlaté pruty v rozorané půdě od divokých prasat. Co potom dělat? Můžeme si to nechat?
Může se stát, ale nemůžeme si to nechat. Protože všechny takové nálezy jsou majetkem státu. Veškerá archeologie je majetkem státu, potažmo krajů. Takže bychom měli, když to je možné, ponechat nález na místě a přivolat archeologa. Když to není možné, tak nález opravdu šetrně vyjmout a každopádně to okamžitě nějakému archeologovi nahlásit. My máme i detektoráře, kteří s námi spolupracují přímo na výzkumu, takže ti vědí, co je nutné a jsou schopni reagovat zcela adekvátně.

Čtěte také

Co za to dostanu, když si nález nenechám a řeknu vám to?
Podívejte se, ti, kteří s námi spolupracují, tak je musím pochválit, protože to bude už nějakých 6 nebo 7 tisíc nálezů a jsou to kolikrát úplně úžasné věci. Ti to dělají samozřejmě zcela bez nároku na odměnu. Věnují tomu svůj volný čas, svůj um a koneckonců i své technické vybavení. Ale může se stát, že někdo něco archeologického najde. A nemusí to být jen kov. A opravdu je nejlepší nechat to pokud možno na místě, hlavně neponičit okolnosti. Je to, jako když najdete mrtvolu. Musí být hlavně zachovány stopy kolem.

Jaké je vaše aktuální práce? Kolikrát jsme si spolu povídali o kultuře popelnicových polí. Je to tak?
Ano. Kultura popelnicových polí je část pravěku, která je u nás nejvíc zastoupená. Je to období určitého klimatického optima a také tím pádem populačního optima. Takže v našem jinak poměrně chudém podhorském regionu je právě tento prvek nejběžnější, i když v posledních letech nacházíme i jiné stopy života. Teď právě máme otevřený velký výzkum, jak se včera ukázalo, v Domašíně na obchvatu. Ale jak je to přesně datované ještě nevím, protože jsme vytáhli pár střípků, které musím umýt.

Muzeum a galerie Orlických hor se sídlem v Rychnově nad Kněžnou je regionální muzeum, které především uchovává historické předměty a mapuje historii regionu. Zabývá se i archeologií a botanikou.

To jsou keramické střípky?
Jsou to střepy keramické nádoby, ale mám podezření, že to bude něco staršího. Ostatně v květnu se podařilo najít dokonce úplně první zemědělce, neolit v Kostelci nad Orlicí při stavbě bytového domu. Takže všechny možnosti jsou otevřené. V Domašíne jdeme krok za krokem. Z jedné strany kopeme a kousek před námi jsou bagry a je potřeba je průběžně kontrolovat.

Jakub Schmidt a PhDr. Martina Beková ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Archeoložka Martina Beková byla dnes naším hostem. Moc děkuji za rozhovor, ať se dále daří, na shledanou.
Děkuju, na shledanou.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související