Mára vaří! Díky úspěchu v soutěži MasterChef se Marek Ciler dostal „z placu“ do své vysněné kuchyně
Pokud jste se dívali v televizi na poslední řadu soutěže MasterChef, tak se vám určitě trefíme do chuti. Protože naším hostem je jeden z účastníků této velmi populární kulinářské soutěže pro amatérské kuchaře. Hoteliér z Trutnova Marek Ciler se dostal mezi desítku nejlepších. Což je velkým úspěchem.
Blahopřeji k devátému místu. Berete to jako velký úspěch?
Určitě. V MasterChefovi má člověk vždy nějaké cíle. Například nevypadnout hned jako první, takový cíl jsem měl já, a to se povedlo. Pak se mi povedlo dostat se do venkovní výzvy, to jsem si také moc přál. Další horizont byla top desítka a tam jsem se také dostal. Takže to beru jako splněnou misi.
Můj taťka a brácha jsou z kuchyně, oni mi dávali školu a já si moc přál být v kuchyni s nimi. Až díky MasterChefovi se mi to povedlo.
Marek Ciler, finalista soutěže MasterChef
Jak je to s tím vaším kuchařským uměním? Protože jsem slyšel, že jste se předtím do kuchyně moc nedostal. Vy jste totiž číšník.
Je to tak. Já byl vždy na place. A vlastně až díky soutěži MasterChef jsem se dostal víc do kuchyně. A teď vařím. Předtím jsme měl vždy vaření jen jako hobby, vařil jsem maximálně pro svoji dceru. Po tréninku jsem jí dělal něco dobrého. Ale jsem z gastro rodiny. Můj taťka a brácha jsou z kuchyně, oni mi dávali takovou školu a já jsem si moc přál být v kuchyni i trošku s nimi. Až díky MasterChefovi se mi to povedlo.
Čtěte také
Takže jste třeba v dětství toužil po tom, dělat v restauraci?
Já jsem v restauraci pracoval, jen ne v kuchyni. Ale musím se přiznat, že to úplně nebyl můj sen. Chtěl jsem jen být s celou rodinou v tom byznysu. A můj bratr je vynikající kuchař, takže i když je mladší, tak v práci vařil pokaždé brácha. Ovšem všichni tři máme stejnou hotelovou školu.
Ale brácha vás na MasterChefa trošku připravil, ne?
Driloval mě hrozně. Bylo to tak, že jsem se tam přihlásil a oni se vám ozvou, že máte dorazit na casting. Tehdy se odstartoval celý ten příběh, takový kolotoč, kdy jsem trénoval, skoro každé ráno jsem byl nastoupený v kuchyni a jel jsem, jak se říká, od píky. Takže čištění zeleniny, pak jsem se dostal pomalu k masu, ale musím říct, že se mnou měli velkou trpělivost.
Čtěte také
Co rád jíte? A co rád vaříte? Je to to samé?
Já nemám úplně nějaké své nejoblíbenější jídlo, protože se snažím jíst úplně všechno. Ale mám své oblíbené kuchaře. Takže nemám přímo k žádnému pokrmu nějaký odpor, že bych něco neochutnal. Ale samozřejmě mám rád českou klasiku. Bůček, omáčky, řízek. A vždy nějakou dobrou, sladkou tečku. Naše babča výborně peče, takže tomu se nedá říct ne.
Vy ale také hodně sportujete, ne?
Snažím se. Sport mám rád už od dětství. Vždy jsem se snažil nějakým způsobem hýbat, sport je pro mě takový relax.
Přemek Forejt vám v MasterChefovi vymyslel i přezdívku Celer.
Řekl to spontánně a lehce a teď už mi tak říká docela dost lidí. Mára Celer.
Jak vůbec vypadalo to samotné natáčení? Prý se celá soutěž točí s velkým předstihem?
Natáčí se pět dní a my jezdíme domů na víkendy. Jsme v Praze na hotelu, všichni máme jedno patro, hezky se tam potkáváme, je tam příjemná atmosféra. Ana víkend se jezdí domů za rodinou. Myslím, že zrovna mezi námi byla extrémně dobrá. Možná to ani produkci úplně chvílemi nevyhovovalo, protože jsme úplně netvořili žádné konflikty, co má možná český divák rád.
Porotci jsou v kuchyni jako doma. A jsou schopni vás moc hezky namotivovat. Myslím si, že i to je velké kuchařské umění.
Marek Ciler, finalista soutěže MasterChef
Vy jste se měli všichni rádi a podporovali se.
Aspoň to tak bylo do doby, dokud jsem tam byl. Opravdu jsme z nás cítil kamarádství, po natáčení jsme šli třeba všichni na pivko nebo na jídlo. Co se dělo, když jsem pak odešel, to už nevím.
A konkrétně mezi vámi a další soutěžící Terkou vznikl dokonce ještě trošičku vřelejší vztah, vy jste spolu začali chodit.
Ano, chvilku to tam bylo. Představte si, soutěž MasterChef se natáčí 2 až 3 měsíce, jste někde zavření a je tam taková táborová atmosféra.
Čtěte také
Co porotci, jací jsou? Musíme jmenovat, Přemek Forejt, Radek Kašpárek a Honza Punčochář, vynikající čeští kuchaři, mistři ve svém oboru.
Jsou to úplně normální lidé. Jsou úplně v pohodě. V televizi mají třeba nějaké role, ale ani na jednoho z nich nemůžu říct nic špatného. Naopak. Platí to jako v klasickém životě, jak já k vám, tak vy ke mně. Já jsem třeba měl hned na začátku soutěže problém, že jsem něco nevěděl. Přišel za mnou Radek a říká Máro, pokud něco nevíte, tak se normálně zeptejte. Porota v průběhu vaření chodí kolem, neporadí vám celý recept, ale je schopná vás trošku nakopnout.
Ale někdy i rozhodit.
To také. Protože oni, když vidí, že všechno krásně stíháte, tak třeba přijdou a řeknou, že by k tomu ještě přidali například maso. A ještě houby. Ovšem i naopak, pokud tam je nějaká deka v průběhu vaření, a oni jsou v kuchyni jako doma, tak to hned poznají. A jsou schopni k vám přijít a říct vám něco, co vás v tu chvíli dokáže moc hezky namotivovat. Myslím si, že i to je velké kuchařské umění.
Kde vás můžeme potkat teď? Kam vás vítr zavál?
Teď mě vítr zavál na Aparthotel Svatý Vavřinec v Peci pod Sněžkou, kde se nám daří dělat něco, co tady možná ještě úplně nebylo. Zvu tam právě své kamarády a kolegy z MasterChefa a vaříme tam jídla, která buď oni sami dělali v soutěži, nebo jsou pro ně nějakým způsobem jejich značkou. Vaříme vlastně náš příběh, co se dělo v soutěži MasterChef. Lidé to mohou normálně ochutnat.
Říká Mára Ciler z Trutnova, účastník poslední řady oblíbené televizní soutěže pro amatérské kuchaře MasterChef Česko 2023. Moc děkuji za návštěvu.
Související
-
Michal Vacek: Kuchařinu musíte milovat, jinak budete „vyvaření“. Je to sebevzdělávání na celý život
Dnešním hostem Českého rozhlasu Hradec Králové je muž, který v Londýně vařil pro britskou královnu a dnes vaří pivo v Chlumci nad Cidlinou. Kuchař a sládek Michal Vacek.
-
Pojďte si zavařit pod lízátka! Kuchař Lukáš Ende chystá přehlídku Gastro Hradec v malšovické aréně!
Mistr kuchař Lukáš Ende z Hradce Králové byl v listopadu za své kuchařské umění oceněn Křížem svatého Vavřince, což je prý nejvyšší možné profesní ocenění u nás.
-
Domácí výroba sushi. Základem je vyhnout se veškerému kovovému nádobí a použít jen tu správnou rýži
Pojďme si udělat sushi. Tradiční japonské jídlo se u nás stává čím dál oblíbenější. Je to možná trochu i módní záležitost, ale připravit ho, to je řádná alchymie.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka