Jedno z nejstarších měst v Podkrkonoší hlídají obři

13. červenec 2017

Začneme takovou malou hádankou. Poznáte, kam vás dnes vezmeme? Je to město, které leží v krkonošském podhůří, na soutoku řeky Labe a potoku Čistá, je to jedno z nejstarších měst v Podkrkonoší, které je taky známé svou dlouholetou tradicí výroby papíru. A na radnici tam mají takovou pěknou zvláštnost, jsou tam obři, kteří podpírají radniční věž. Kdo hádá Hostinné, tak má pravdu. A vítáme u nás paní starostku Dagmar Sahánkovou.

Co se vám vybaví, když se řekne Hostinné? Krásné starobylé město?
Určitě. Je to, jak jste zmínil, jedno z nejstarších měst v Podkrkonoší a je to malebné město.

A jak je to s těmi obry? Těch pověstí o obrech, kteří podpírají radniční věž, je hned několik.
Ano, těch pověstí máme více. Myslím, že jsou zhruba tři, ale mně je nejbližší ta, která zmiňuje obry jako ochránce města Hostinného. A můžu říct, že se mi líbí, protože je to tak, že obři to Hostinné chrání a hlídají nám to náměstí. Vychází to z toho, že Hostinné bylo tržním městem a obři měli hlídat poctivost trhovců na náměstí. Takže na to mohou dohlížet i dnes.

Kolik má Hostinné aktuálně obyvatel Na to se ptám vždycky starostů, jestli počet obyvatel ubývá nebo stoupá. Jak to je u vás?
V současné době máme zhruba 4 400 obyvatel. Bohužel ta tendence je klesající, ale snahou bude ten trend změnit.

Vzpomněla byste si na nějakého slavného rodáka, který vaše město proslavil?
Určitě to je Karel Klíč, je to Emil Votoček a potom taková kuriozita, je to pan Lustig, kterému se podařilo prodat Eiffelovu věž. A hned dvakrát dokonce.

Jaká u vás byla letos zima? Protože Hostinné je samozřejmě spojené i se zimní turistikou a rekreací. Letošní zima byla na sníh bohatá a krásná, i tady v nížině v Hradci Králové. U vás se asi hodně turistů letos potěšilo z toho sněhu.
Ano, sněhu jsme si užili, nejen turisté, ale i místní. Užili jsme si běžeckých tras jak na kopcích, tak na rovině a užili jsme si i bruslení přírodního ledu.

Starostka Hostinného Dagmar Sahánková hostem ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

A co léto? Když jsme mluvili o Hostinném jako o zimním středisku, tak to ale samozřejmě platí i o letním období.
Ano, v létě si myslím, že mohou návštěvníci využít individuálního sportování především na naší cyklostezce. Ta je využívána i in-line bruslaři a máme malebné okolí, takže zde je mnoho turistických značených tras, i těch neznačených, máme turistické okruhy. Máme na to turistické materiály, jak v češtině, němčině, holandštině, angličtině, takže turisté si u nás jistě přijdou na své a samozřejmě i místní. Jsme připraveni na celý svět.

V Hostinném na vás hodně dýchá historie. Třeba hned na náměstí, historické jádro města. Co tam nejvíc lidi táhne?
Samozřejmě jsou to obři, je to samotná renesanční radnice. O pouti je možnost radniční věž navštívit, zajít až nahoru a podívat se tedy na náměstí z radniční věže. A potom, co láká turisty do Hostinného, je samozřejmě také františkánský klášter, který je nějakých pár let moc pěkně opravený a zrekonstruovaný. Je tam knihovna, je tam expozice městského muzea a antických socha. A hlavně to je středisko kultury a různých kulturních a společenských akcí. Kousek od náměstí je pak také děkanský kostel Nejsvětější Trojice. Ten patří mezi nejstarší stavby ve městě, takže i to je velké lákadlo.

Vy tedy opravujete ty staré historické budovy. To se určitě týká i starého špitálu, plicní klinika to dřív kdysi byla, dneska tam je nádherný rehabilitační ústav a nový pavilon. Co se tam léčí?
Tento rehabilitační ústav slouží k doléčování pacientů po dopravních nehodách, po úrazech a po nějakých mozkových příhodách. Je zde i hyperbarická komora, která je unikátní. Je připravovaná velká rekonstrukce.

A důležité taky je, že dává lidem v Hostinném práci.
Ano, rehabilitační ústav patří k jednomu z významných zaměstnavatelů v Hostinném.

A ten papírenský průmysl je u vás ještě pořád?
Ano, samozřejmě. Jsou zde Krkonošské papírny, jeden z největších zaměstnavatelů, a potom společnost Model, kde se vyrábí obaly pro potravinářský průmysl.

Náměstí v Hostinném s renesanční budovou radnice

A co kulturní a společenský život v Hostinném? Ten je také důležitý, aby bylo prostě kam zajít. Do knihovny, do divadla, do kina, užít si sportu.
Zmínil jste kino, tam nás tedy tlačí pata, protože kino bylo v roce 2013 postižené záplavou a město Hostinné nedosáhlo na dotační prostředky. Připravujeme v současné době studii a finanční prostředky jsou alokovány, ale až na rok 2020. Je to před námi, pracujeme na tom.

A sport a sportovní vyžití? Sportovní spolky a zařízení?
Co se týká sportu, máme městskou sportovní halu, která je v podstatě, dalo by se říci, v zánovním stavu, téměř nová. Ta je hodně využívaná největším spolkem v Hostinném Tatranem. Máme sportoviště, víceúčelové hřiště vedle sportovní haly a fotbalové hřiště. To jsou ty, které patří městu. A potom máme i soukromé subjekty, jako je Techtex sport, to je velký tenisový areál. Všechny ty spolky se významně podílejí na sportovním, kulturním a společenském dění v Hostinném. Jsme za to rádi.

Je něco, co ještě ve městě nemáte a co byste rádi? Zmínila jste to kino, které bylo postiženo povodní.
Já si myslím, že je to hlavně to kino.

Nějakou dobu se také mluví o novém autobusovém terminálu.
Ano, autobusový terminál byl podpořen dotací z evropských fondů a v polovici července se začne s výstavbou. Ale chtěla bych podotknout k tomu sportu ještě, že nám chybí koupaliště, na kterém samozřejmě také pracujeme. S demoličními pracemi bychom chtěli začít letos a s výstavbou v příštím roce. Takže to by pak mělo být moderní koupaliště. Budou vodní atrakce. Půjde o rekonstrukci stávajícího areálu. Ale chtěla bych podotknout, že to nebude pouze koupaliště. Měl by to být multifunkční areál připravený i pro zimní sporty, jako je umělá ledová plocha.

Každé léto pořádáte porcinkuli, což je taková krásná velká kulturní společenská událost. Takže bude i letos.
Samozřejmě, je to nejen společenská událost, ale je to také církevní svátek. Koná se každý rok první víkend v srpnu, letos to bude 351., takže to je tradice s dlouholetou historií. Tímto zvu všechny návštěvníky Hostinného, aby se přijeli první víkend v srpnu do Hostinného podívat. Myslím si, že vyznavači všech hudebních žánrů si přijdou na své. Kulturní program bude probíhat nejen na náměstí, ale také v parku a ve františkánském klášteře.

Paní starostko, kde vy to máte u vás nejradši? Kam se ráda zatouláte, když máte čas?
Já ráda chodím podél Labe, podél rybníčků ke splavu a ráda chodím na Poštovní dvůr a tam ke kapličce.

Pozvala vás velice pěkně a osobně i na svá oblíbená místa do Hostinného paní starostka Dagmar Sahánková. My za to moc děkujeme a popřejeme samozřejmě krásné léto všem, kteří mají tohle krásné město ve svém srdci.

autor: jak
Spustit audio