Gymnázia ve Vrchlabí a v Hostinném budou mít od léta jednoho ředitele

12. prosinec 2017

Více než dvě desítky středních škol a učilišť v kraji začnou v nejbližší době připravovat slučování škol tak, jak to  schválilo zastupitelstvo Královéhradeckého kraje. Náš reportér Tomáš Lörincz se s mikrofonem vypravil do dvou gymnázíí, která by měla od příštího září spadat pod jeden subjekt - do Vrchlabí a do Hostinného. 

Ředitelé obou škol zatím čekají na další podrobnější informace a pokyny, kraj zatím další kroky připravuje. Jednu z klíčových informací už ale vedení škol má, říká ředitel gymnázia ve Vrchlabí Miroslav Šafránek: „Důležitý moment, který bude, je výběrové řízení na ředitele. V kraji mají být plošné konkurzy na všechny školy, tedy i na tento nový subjekt. A bude tedy záležet i na tom, kdo bude tím novým ředitelem a jak se to bude řídit."

Výběrové řízení vypíše kraj na jaře s tím, že by nový ředitel měl nastoupit od 1. července a značná část agendy tedy bude muset počkat až do léta.

Jasné je také to, že výsledky přijímacích zkoušek, respektive oznámení o přijetí, pošle škola už s novou hlavičkou, i když ještě formálně nebude existovat.

Samotné sloučení obou organizací by nemělo být podle předsdtav Miroslava Šafránka extrémně náročné a obě školy by ho měly zvládnout i bez toho, aniž by třeba kvůli nárůstu administrativy musely zajistit další právníky nebo jiné odborníky.

„Já si myslím, že to zvládneme sami. Protože je v tom zase silně zapojený kraj, třeba účetnictví je centrální na kraji. Tak si myslím, že to zvládneme sami," říká Miroslav Šafránek.

Státní maturita (ilustrační foto)

Gymnázium v Hostinném se ještě před několika lety potýkalo s výrazným podstavem, pokud jde o počet studentů - těch bylo v ročníku třeba pět nebo šest. A hrozilo, že škola opravdu skončí. V poslední době se situace o něco zlepšila a rozhodnutí kraje by mohlo znovu pomoci v tom smyslu, že rodiče budoucích studentů teď mají jistotu, že škola nezanikne.

Podle ředitele Martina Vláška je tahle jistota hodně důležitá: „To nám trošku ukázal i den otevřených dveří, kdy jsme letos přivátali opravdu velké množství zájemců jak o obor gymnázia, tak i střední odobrné školy. Samozřejmě uvidíme, tak to bude s tím slíbeným učebním oborem - ošetřovatele. Zatím čekáme na vyjádření krajského úřadu - oboru školství, jestli tedy jej opravdu můžeme nabízet pro příští školní rok, nebo ne."

V téhle souvislosti potřebují v Hostinném informace co nejdřív, do 31. ledna totiž musí připravit a zveřejnit kritéria pro přijímací řízení. Samotné přijímačky by měly být standardní a v obou městech už teď vědí, že v příštím roce otevřou první ročníky.

autor: lcz
Spustit audio

Související