Drobné církevní památky, ale i jejich patroni, se vracejí do české krajiny. Jako v Hořejším Vrchlabí

24. září 2023 08:21

Vrchlabská kaplička Jana Nepomuckého, barokní památka z roku 1709, se letos dočkala nejen opravy, ale už i svého světce. Třetí zářijovou neděli jeho obraz zavěsili členové Podpůrného spolku Hořejšího Vrchlabí a přátelé Krkonoš.

Čtěte také

„Obraz světce, kterému je kaplička zasvěcena, je podmalba na sklo.“ Autorkou je etnografka Jana Sojková. Takové rozměry podmalby na skle jsou ale nebývalé. „Je to zhruba půl metru na necelý půlmetr. Bylo to trošku složitější, než malovat menší formát. Protože člověk to musí neustále kontrolovat z druhé strany. A sklo je tenké, takže obracet tak velký obraz bylo maličko nebezpečné.

Svatý Jan Nepomucký má podle legendy prst na ústech, kolem něj jsou andílci, a stojí na mostě. Barvy krásně září. Co ale přinese zima? „To je zkouška. Podmalby na skle se většinou umisťovaly v interiérech, takže tohle bude taková premiéra.

Kaplička sv. Jana Nepomuckého v Hořejším Vrchlabí

Tedy je to jediná kaple v Čechách, kde je na oltáříku podmalba na skle? „Nemám přehled, jestli už to někde nevyzkoušeli. Pokud ale tohle platí, tak si vezmeme reference, jak to přežilo zimu. „Dobře.

Kaplička je kouzelná. Ona byla taková vždy, i když ještě nebyla opravena. Šindelová báň a takový zvláštní štětovaný základ. „Kaplička leží ve svahu, protože tady začíná mírně stoupat cesta na Podžalí. Takže její základ je šikmý.

A veřejná sbírka možná dá i na zvonek, který tady býval. „Chtěli bychom zvon pořídit, protože z té původní doby se nám bohužel nedochovalo vůbec nic, říká historik Ivo Farský.

Čtěte také

Jak je vidět, i Ober Hohenelbe, jak dříve zněl oficiální název Hořejšího Vrchlabí, už má novou sousedskou komunitu. „Je to tak. Podpůrný spolek Hořejšího Vrchlabí, ten název není vůbec nový. Spolek stejného názvu už tady existoval před 2. světovou válkou.

Svatý Jan, patron mostů, ochránce proti povodním, z jedné strany Labe, z druhé potok z Hamrichu, přes který vedl most. Takže tady vedle staré kovárny stojí kaplička na svém místě. I Svatý Jan. „Přesně tak. Jak se říká, svůj k svému, dodává s úsměvem Ivo Farský.

autoři: Eliška Pilařová , baj
Spustit audio

Související