Pověst o založení Benecka připomíná kaplička sv. Huberta, jedna z nejmladších kaplí východních Čech

3. listopad 2020

Patronu myslivosti, sv. Hubertovi, jehož svátek připadá právě na dnešek, je zasvěcena možná vůbec nejmladší kaple východních Čech. Stojí v romantické části krkonošského Benecka a stejně jako okolní lesy a skály nabízí zajímavé příběhy. S Mirkou Chaloupskou se na takzvanou „Poustku" vypravila redaktorka Eliška Pilařová.

Čtěte také

Na této skále jsou vidět nádherně formované vlny fylitů.
„Je to takový zajímavý hřeben, na jedné straně se svažuje prudká stráň dolů. K tomuto místu se vztahuje celá řada pověstí. A hlavně v těchto skalních útvarech se dobře schovávali pytláci nebo pašeráci. Pod touto skálou mohli zrovna ukrýt nějaký pytel a vrátit se pro něj třeba za dva dny."

„Vede tudy červená turistická značka, je to stará Bucharova cesta z Jilemnice na Benecko a dál na rozhlednu Žalý až k prameni Labe."

Kaple svatého Huberta na Benecku

A právě tady, ještě kus před Jindrovou skálou, se nachází Poustka.
„Pohádkový les Poustka najdeme mezi Horními Štěpanicemi a Beneckem. Kdysi dávno sem přišel poustevník benediktinského řádu a jediným přítelem mu byl jelen. A právě jelen se zlatým křížem mezi parohy se stal symbolem Benecka, které jej má ve znaku. Odtud pochází i jméno Benecko. Benedikt, Benedyško, Beneško, až nakonec Benecko."

Stojí tu poměrně nová stavba, která připomíná barokní dientzenhoferovské kapličky. Nahoře je zvon a v průčelí kaple znak Benecka, tedy jelen se zlatým křížem v paroží.

Logo

„Kaplička svatého Huberta byla vysvěcena 30. července 2005. Je to jediná církevní stavba tady na Benecku. Zřídil ji obecní úřad a množství lidí se skládalo na stavbu této kaple. Nebylo to vůbec jednoduché, ale stavba je to opravdu nádherná. Jsou u ní také lavičky a je odtud krásný výhled."

Zajímavá je i nedaleká Jindrova skála

Cesta od kapličky svatého Huberta k Jindrově skále připomíná lesní alej. Podél cesty jsou vysázeny z jedné strany smrky a z druhé břízy. Na skále je i pamětní deska.

„Pamětní deska na Jindrově skále patří Josefu Šírovi, což byl spisovatel a průkopník duchovního a sociálního osvobození českých hor. Učil v Horních Štěpanicích," dodává Mirka Chaloupská.

autoři: Eliška Pilařová , baj
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.