Čtrnáct obcí na Náchodsku má zájem o měření rychlosti ve svých katastrech. Hledají se vhodná místa

17. červenec 2020 09:56

Na Náchodsku pokračuje hledání vhodných lokalit na umístění úsekového měření rychlosti. Zájem o umístění radarů ve svém katastru projevilo čtrnáct měst a obcí, statistika o překračování rychlosti je zatím ze dvou míst - Hronova a České Skalice.  

Město Hronov nechalo testovací radary umístit na dvě vytipovaná místa. Během ledna a února na nich nejvyšší povolenou rychlost porušila třetina řidičů.

Čtěte také

Od března jsou radary také na dvou místech v České Skalici.

„Vytipovali jsme dvě místa podle toho, kde byla četnost stížností občanů na zvýšenou dopravu a rychlost projíždějících automobilů nejvyšší,“ vysvětluje nezávislé starostka města Zuzana Jungwirthová.

Statistiku na obou místech ale nejprve ovlivnil útlum dopravy během nouzového stavu a následně zase zvýšený průjezd městem kvůli opravě obchvatu. I tak jsou ale třeba květnová data z měřeného úseku na hlavním průtahu městem zarážející.

„Za měsíc projelo daným měřeným úsekem zhruba padesát tisíc vozidel a z toho dvě třetiny překročily nejvyšší povolenou rychlost. V číslech je to asi třicet čtyři tisíc automobilů,“ říká Radka Konárková z Odboru dopravy a silničního hospodářství náchodské radnice.

Úsekový radar na silnici I/35 v Litomyšli

Podle ní přitom rozhodně nešlo jen o řidiče, kteří by jeli rychleji těsně nad povoleným limitem.
„Téměř tisíc vozidel z toho celkového počtu porušilo povolenou rychlost o více než dvacet kilometrů v hodině.“

Čtěte také

V České Skalici zůstanou měřící zařízení do konce září, následně se přesunou do dalších lokalit. Například Žernova, Horní a Dolní Radechové, Červené hory, a nebo Červeného Kostelce.
„Počítáme s variantou, že v dalších městech, obcích a městysech by bylo dané zařízení umístěno po dobu dvou měsíců, abychom byli schopni řádně vyhodnotit všechny údaje a měli relevantní informace o průjezdu vozidel.“

Sběr dat tak potrvá ještě minimálně další dva roky.

Následně bude nutné údaje vyhodnotit a teprve potom, po domluvě s policií a zástupci jednotlivých měst a obcí, začne samotná instalace měřících zařízení. Na kolika místech to bude, zatím jasné není.

Spustit audio

Související