Nové Město nad Metují koupí silniční radary. Měřit budou v ulicích města i v okolních obcích

8. červen 2018 10:45

V Novém Městě nad Metují a okolních obcích by od příštího roku měly řidiče kontrolovat silniční radary. Půjde přitom o namátkové měření, město má vytipovaných dvanáct vhodných míst, koupí ale maximálně dva radary. Starostové tak reagují na požadavky některých obyvatel. 

„Shromažďovaly se nám tady požadavky od okolních obcí i od obyvatel našeho města," vysvětluje důvody plánovaného pořízení radarů starosta Nového Města nad Metují Petr Hable z Volby pro město.

Radnice zatím předběžně vytipovala dvanáct míst a právě na nich by měřící zařízení chtěla namátkově využívat. „V těch místech kde chceme měřit bude vybudovám stojan s budkou, kde se bude umísťovat radar, který bude měřit. Radarů určitě nebudeme mít stejný počet jako těch stacionárních míst."

Nové Město tak zatím plánuje nákup maximálně dvou měřících zařízení, zaplatí za to řádově statisíce korun.

Česká Lípa chce pořídit radary na měření okamžité a úsekové rychlosti

Důvod, proč neobsadí radary všechna místa je podle starosty Hableho jediný, znamenalo by to velkou administrativní zátěž. „Nemáme zájem zvyšovat radikálně počet zaměstnanců, kteří by se tímto zabývali. Pokud budeme mít tyto stacionární radary, tak nikdo nebude vědět, jetli zrovna radar na tom stanovišti je nebo není. Řidič prostě bude vědět, že může být změřen. Ale nebude to o tom, abychom za každou cenu řešili stovky pokud měsíčně."

V Třebechovicích pod Orebem musí dát řidiči nohu z plynu. Kde všude se bude měřit rychlost?

Dopravní policie měří rychlost mezi Pardubicemi a Přeloučí

Městská policie v Třebechovicích pořídila nový radar. Začne ho používat v nejbližších dnech. Měřit rychlost řidičů budou strážníci na místech, kde si obyvatelé stěžovali na rychle projíždějící auta.

V okolí Nového Města nad Metují by radar měl měřit rychlost například v obcích Provodov-Šonov či Bohuslavice.

A také v Černčicích. Podle tamního nezávislého starosty Ladislava Tylše ohrožují rychle jedoucí auta místní školáky. „V tom místě je i přechod pro chodce. Přes ten přechod přecházejí děti do školy a jejich bezpečnost je tam ohrožena. Část rodičů mne žádala o to, abych zřídil třeba službu, která by děti převáděla. Po této nabídce jsem přesvědčen, že toto by bylo nejlepší řešení."

Nové Město nad Metují momentálně vyřizuje všechny potřebné formality, měřit rychlost by radary měly začít během příštího roku.

autoři: Milan Baják , PLE
Spustit audio

Související