Zemědělci lákají do svého oboru mladé odborníky. Stát pro ně připravuje nové dotace

26. leden 2017

České zemědělství potřebuje více odborníků. Lidovecký ministr tohoto rezortu Marian Jurečka dokonce mluví o velkých obměnách zaměstnanců v průběhu deseti let. Podpořit proto chce praktické výuky v zemědělských a lesnických školách. Na nákup potřebné techniky a vybavení pro ně připravuje dotace.

„My máme doma farmu, jsem tam už od mala. Můj děda taky pracoval v zemědělství i s babičkou, já jsem v tom chtěl pokračovat. S dědou si doma povídáme o tom, že technologie jsou o kus dál. Například počítače a jiné vymoženosti, to za nich nebylo, oni museli používat rozum. Teď je to na vyšší úrovni,“ říká sedmnáctiletý Radek z Uničovska, který studuje na Střední škole zemědělské a zahradnické v Olomouci.

Jak sám zmiňuje, práce v zemědělství už dnes není jen o manuální činnosti, ale čím dál více o znalosti technologií. To potvrzuje i ministr zemědělství za KDU-ČSL Marian Jurečka.

„My budeme potřebovat v zemědělství během deseti let obměnit čtyřicet procent pracovníků. To znamená více než 40 000 lidí. Nároky na tyto lidi jsou poměrně vysoké, protože pracujeme s nejmodernější technikou, s GPS systémy, se softwarem, který je na nejvyšší úrovni v dnešní době. My se snažíme podporovat zhruba třicet vybraných střední škol v agrárním sektoru, abychom je z našeho rozpočtu pomohli lépe vybavit pomůckami. Přispíváme na to více než padesáti miliony korun,“ doplňuje.

S moderní technikou se studenti seznamují především v rámci odborné praxe v různých firmách. „Tam se s moderní technikou mohou setkávat daleko dřív než ve škole, protože škola samozřejmě nemůže to zařízení nakupovat v takovém množství a ceně. Tím jsme trochu znevýhodnění, že technika zaostává,“ říká ředitel olomoucké zemědělské školy Petr Sklenář.

Škola se v loňském roce stala jedním z Center odborné přípravy. Díky tomu může žádat na ministerstvu zemědělství o dotaci na modernizaci a pořízení výukových pomůcek.

V loňském roce takto škola získala traktor, přívěs, štěpkovač a sekačku. Během pěti let může každé z center žádat ročně o 1,66 milionu korun.

autor: Iva Najďonovová
Spustit audio