Žádné město není nevyčerpatelné. I tak se ale organizátorům Unsoundu letos podařilo najít dvě nové lokace

16. říjen 2023

V polském Krakowě se 1. až 8. října konal jedenadvacátý ročník (nejen) hudebního festivalu Unsound. Tato týdenní multižánrová událost se neodehrává zdaleka jen v klubových a koncertních prostorech. Návštěvníci tak v rámci festivalu mohli navštívit zatopený lom, industriální sklady nebo posluchárnu lékařské fakulty. „Podle organizátorů akce je stále těžší vyhledávat nové lokace pro hudební akce, žádné město není nevyčerpatelné,“ komentuje letošní ročník moderátor Jarda Petřík.

Další ze specifik Unsoundu je, že se nebojí intervenovat v oblastech mimo hudbu. Letos se konala módní přehlídka v renovovaném zatopeném lomu. Byl to rozhodně jeden z vrcholů programu a jedno z dalších vybočení z klasické festivalové struktury. Zároveň bylo zřetelné, že pro tuto část programu je snazší sehnat finance. Dříve nebylo úplně zvykem, že by člověk okolo sebe viděl stánky konkrétních značek alkoholu, které festival evidentně podporují. Letos už to tak bylo, ale chápu, že pokud není jiné cesty, aby se festival konal za nějaké přístupnější peníze, tak není jiná možnost,“ komentuje moderátor Jarda Petřík.

Během odpolední je Unsound plný debat a diskuzí na zastřešující téma, které je pokaždé jiné. Letos to bylo Dada, což se v programu projevovalo třeba tak, že umělá inteligence komunikovala s návštěvníky, měla na svědomí názvy jednotlivých koncertních večerů a částečně taky intervenovala do samotného programu, vybírala vystupující a propisovala se do debat a diskuzí,“ pokračuje o průběhu festivalu Jarda.

Který koncert byl pro Jardu nejvěrnějším zhmotněním dadaismu? A jaké jiné festivaly se podle něj krakowskému Unsoundu mohou rovnat? Poslechněte si celý rozhovor!

autor: Lenka Karaka
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.