Z mého pohledu je to politický úplatek, říká k pětitisícovému příspěvku pro rodiny s dětmi Hůle

25. květen 2022

Vláda bude schvalovat návrh zákona na mimořádný příspěvek rodinám s dětmi. Stát ho chce vyplatit na konci léta, těm, kteří si vydělají méně než milion korun hrubého ročně. Pět tisíc korun by měly získat rodiny za každé dítě, kterému do 1. srpna nebude 18 let. K hlasitým kritikům vládního návrhu patří Daniel Hůle, analytik organizace Člověk v tísni, který se specializuje na dluhové poradenství.

Proč si myslíte, že příspěvek nepomůže tam, kde je to potřeba?

Za prvé jsou to velmi nestandardní parametry, že se to odvíjí od hrubé mzdy a ne od čisté mzdy. Zásadnější ale je, že návrh podporu počítá jenom pro děti do 18 let, nepočítá s konceptem nezaopatřeného dítěte, na kterém stojí veškerá podpora.

Čtěte také

Smysl by mělo podpořit rodiny, které se starají o děti, proto se počítá s nezaopatřeným dítětem – to je takové dítě, které dokončilo povinnou školní docházku a soustavně se připravuje na budoucí povolání až do 26 let. S těmito staršími studenty mají rodiny velké výdaje, ale vláda na ně vůbec nemyslí.

Je to opravdu naprosto nekoncepční, navíc skoro plošné. Automaticky to dostanou všechny domácnosti, které pobírají přídavky na děti, tedy řádově 270 tisíc domácností, a pak zhruba kolem milionu dalších domácností stát bude muset otestovat, jestli splňují nárok, nebo ne. Nerozumím tomu ve chvíli, kdy úřad práce je vystaven náporu jak v důsledku uprchlické krize, tak rostoucí energetické krize.

Rentiér s třemi byty, které pronajímá, je někde zaměstnaný a plat má 50 tisíc měsíčně, příspěvek dostane, přestože bude mít milionové příjmy
kritizuje Daniel Hůle

Tušíte, jak se budou příjmy počítat například v rozvedených rodinách, u nesezdaných párů nebo třeba v domácnostech s dětmi z předchozích manželství?

Je tam celá řada nejasností. Víme, že se započítávají příjmy ze zaměstnání, ale například rentiér s třemi byty, které pronajímá v rámci Airbnb, je někde zaměstnaný a plat má 50 tisíc měsíčně, tak to dostane, přestože bude mít milionové příjmy. To je také nepochopitelné, že se vláda rozhodla nezapočítávat úhrn příjmů, které se započítávají do daňového přiznání. Je to mimořádně nepovedená dávka.

Když to srovnám s dávkou, která byla současnou vládou extrémně kritizovaná, tedy s dávkou pro seniory za Babišovy vlády, tak tam těch pět tisíc mířilo na homogennější skupinu, tady je to mnohem více heterogenní množina. Jsou tam rodiny, které to potřebují, ale pak tam je velká část rodin, které to nepotřebují a dostanou to jako předvolební pozlátko od vlády. Z mého pohledu je to de facto politický úplatek.

Jak se o příspěvek bude žádat?

Podle serveru Aktuálně.cz, který má návrh k dispozici, se bude žádat online přes interaktivní formulář. Dávku budou vyplácet a posuzovat úřady práce. Na žádostech lidé vyplní jen osobní a kontaktní údaje a taky způsob úhrady, a to buď na účet, nebo poštovní poukázkou. Samotné příjmy ale žadatelé dokládat nebudou. Ty si úřad zjistí na České správě sociálního pojištění a na finančních úřadech.

autoři: Jiří Chum , prh
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.