Volby v Liberci, Jablonci a Ralsku platí. Rozhodl tak soud

5. listopad 2018

Krajský soud v Liberci dnes zamítl návrhy na neplatnost komunálních voleb v Liberci, Jablonci a Ralsku. Svá rozhodnutí zveřejnil na úřední desce.

Stížnost na volby v Liberci podal Václav Smrkovský, který kandidoval za Změnu pro Liberec. Žádal kvůli možným chybám nové sečtení všech odevzdaných hlasů a kontrolu všech neplatných. Navrhoval také přepočítat okrsky 1001 až 1007 v libereckém městském obvodu Vratislavice nad Nisou.

Podle stěžovatele právě na těchto okrscích komisaři výsledky zpracovávali nepřiměřeně dlouho. A spolu s nimi chtěl ještě nechat přepočítat dalších 24 okrsků po Liberci kvůli vysokému počtu neplatných hlasů. Soud v usnesení uvedl, že “námitku postavenou výhradně na spekulativních souvislostech není možno brát za indicii, která by mohla vést soud k pochybnostem o správnosti výsledku voleb."

V Liberci ve volbách uspělo pět z 12 kandidujících subjektů. Starostové získali 16 mandátů, druhé ANO 11 a třetí Změna pro Liberec šest. ODS bude mít čtyři zastupitele a dva Liberec otevřený lidem (LOL). Na koalici se dohodli starostové, ANO a ODS, v 39členném zastupitelstvu budou mít 31 mandátů.  Podle primátora Liberce Tibor Batthyányho (zvolený za ANO) bude ustavující zastupitelstvo nejspíš ve čtvrtek 22. listopadu.

Liberecký krajský soud také dnes zamítl další dvě žaloby na neplatnost říjnových komunálních voleb v Jablonci nad Nisou. V obou případech navrhovatelé napadli podobu hlasovacích lístků. Ty byly podle nich příliš velké, protože někteří kandidáti uvedli u svých jmen mnoho doplňujících informací.

Soud ani jedné z žádostí s odvoláním na příslušné zákony nevyhověl. V Jablonci vznikla koalice hnutí ANO, Pirátů a uskupení Společně pro Jablonec. Koalici podpoří ještě jeden zastupitel. V 30členném zastupitelstvu budou mít 16 mandátů. Magistrát čekal na vypořádání žalob kvůli termínu ustavujícího zasedání nových zastupitelů, které není možné svolat dřív, než soud vyřeší všechny podněty k neplatnosti voleb. Ustavující zasedání bude ve čtvrtek 15. listopadu od 17 hodin. 

Krajský soud v Liberci také zamítl stížnost, kterou podal na průběh říjnových voleb v Ralsku současný nezávislý starosta města Miloš Tita. Ten si stěžoval na možnou manipulaci s hlasovacími lístky a údajné ovlivňování rozhodnutí volební komise. Podle Tity mohlo dojít k nepovolené volební agitaci před volebními místnostmi, nebo k tomu, že strana, za kterou kandidoval, nezískala místo v zastupitelstvu, i když přesáhla pětiprocentní hranici. Všechny námitky soud zamítl jako nedůvodné. K námitce ohledně zisku mandátu doplnil, že překročení pěti procent automaticky neznamená zisk mandátu.

Volby v Ralsku vyhráli SNK Evropští demokraté, kteří získali necelou čtvrtinu (24,74) hlasů. Hlasovat přišlo 45 procent voličů.

autor: reČRoL
Spustit audio

Související